Published On: Ned, ruj 28th, 2014

Cameron: Islamska država neće biti uništena zračnim napadima

Britanski premijer David Cameron izjavio je kako ne očekuje da će ISIS biti uništen zračnim napadima u Iraku, nego da je to dio obuhvatne strategije, prenosi Anadolija.

Cameron je gostovao u emisiji “Andrew Marr” na tv kanalu BBC1, gdje je odgovarao na pitanja vezana za odluku britanskog parlamenta o uključivanju njegove zemlje u zračne napade na ISIS u Iraku.

“Ne radimo samo na tome da ISIS uništimo iz zraka. U Iraku trebaju biti i vojnici, ali to moraju biti irački i kurdski vojnici”, kazao je Cameron, dodavši kako su dio jedne obuhvatne koalicije koja ima za cilj oslabiti i uništiti ISIS.

Cameron je također dodao da ne očekuje da se problem riješi bacanjem bombi, nego da su dio koalicije prema kojoj će biti formiran jedan Irak s demokratskom i sveobuhvatnom vladom.

Prema njegovim riječima, i u Siriji kao i u Iraku potrebna je jedna sveobuhvatna vlada koja će predstavljati sve narode u Iraku.

“Za širenje ISIS-a u Siriji odgovoran je Assad i tamo je neophodan jedan prelazni period da bi se formirala vlada koja će predstavljati cijeli narod. Assad nije dio rješenja, nego problema”, kazao je on.

S druge strane, bivši zapovjednik britanske vojske David Richards, u izjavi za novine Sunday Times, kazao je da ISIS neće biti srušen samo zračnim napadima već da je to moguće tako što će Zapadne vlade poslati vojnike u Siriju i Irak.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare