Published On: Sub, lis 25th, 2014

Burno na sjednici: Podjele u SDP-u BiH

Na sjednici Glavnog odbora SDP BiH koja je zatvorena za javnost vodi se žustra rasprava o rezultatima općih izbora održanih u listopadu na kojima je SDP ostvario loše rezultate, objavila je agencija Fena pozivajući se na izvještaje dopisnika s lica mjesta.

Tijekom rasprave o održavanju redovnog ili izvanrednog kongresa stranke pokazalo se kako nema dovoljno glasova za održavanje izvanrednog kongresa. U tom bi slučaju, piše Fena, Glavni odbor trebao dati svoj stav o ostavkama koje su na stranačke dužnosti podnijeli Nermin Nikšić i Damir Hadžić, dok su ostavke najavili i Lidija Korač, Damir Mašić i Saša Magazinović.

Ranije je glavni tajnik SDP-a i aktualni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao kako je Predsjedništvo SDP-a donijelo jedinstven stav o održavanju izvanrednog kongresa na kojem bi se birao predsjednik stranke, rukovodsvo i članovi glavnog odbora SDP-a te nadzorni odbor.

Nikšić smatra kako bi današnja sjednica trebala opredijeliti daljnji tijek djelovanja stranke budući da je Predsjedništvo SDP-a podržalo stav da se organizira vanredni kongres stranke.

”Ovakvi izborni rezultati se ne mogu smatrati redovnom procedurom te ćemo danas vidjeti raspoloženje članova Glavnog odbora. Ukoliko se Glavni odbor opredijeli za izvanredni kongres Predsjedništvo stranke je da se odbiju ostavke”, pojašnjava Nikšić.

Potpredsjednik SDP-a i aktualni ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić također je za izvanredni kongres i novo rukovodstvo stranke nakon čega bi se trebalo krenuti u oporavak SDP-a nakon općih izbora.

Član Glavnog odbora stranke Selim Bešlagić kazao je novinarima prije početka sjednice da ne postoji izvanredni kongres nego bi trebao biti održan redovni kongres jer ne postoji statutarna odredba po kojoj bise mogao održati izvanredni kongres.

Bešlagić smatra kako nema izvanredne situacije s aspekta države i ako je bilo takve situacije to onda bilo u veljači kada su se dogodili masovni prosvjedi građana. Dodaje da se kongres mora pripremiti te zaključuje da SDP-u treba izvještajni kongres na kome će se podnijeti referati o svemu šta je rukovodstvo SDP-a uradilo kako bi se došlo do rješenja za SDP BiH.

Pojasnio je kako oporavak podrazumijeva da članstvo SDP-a i organi stranke izaberu novo rukovodstvo no podvlači da ne zna tko će biti dio novog rukovodstva, ali je kazao da dio rukovodstva neće biti aktualni predsjednik SDP-a BiH.

Potpredsjednik SDP-a, Denis Bećirević, rekao je da su ovoj stranci potrebne istinske reforme, kadrovske, ali i svake druge.

”Ja sam protiv brzopletog izvanrednog kongresa i smatram da se stvari trebaju spustiti na općinske i županijske organizacije. Tu treba prekinuti s praksom da se sve donosi u vrhu stranke”, kazao je Bećirević.

Potpredsjednik Glavnog odbora, Jasmin Imamović, naglasio je da prije svega treba poštovati statut stranke.

”Nadam se da ćemo svi imati jednaku priliku da iznesemo stavove i mišljenja o stanju u stranci i o tome koji je najbolji put k jačanju SDP-a”, rekao je Imamović i dodao kako sebe ne vidi kao novog predsjednika SDP-a, te nije htio komentirati zašto je u ponedjeljak napustio maratonsku sjednicu Predsjedništva SDP-a.
Aktualni predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH ZLatko Lagumdžija najavio je kako neće biti dio rukovodsva SDP-a ali da će i dalje biti njegov član, no danas nije želio davati izjave za medije.

Inače, sjednica Glavnog odbora koja se održava u sali Općine Centar zatvorena je za javnost, a Glavni odbor donosi odluke natpolovičnom većinom prisutnih na sjednici.

bljesak.info