BUDIMPEŠTA: Otvorena manifestacija “Dani Srpske”.

BUDIMPEŠTA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je večeras u Budimpešti manifestaciju “Srpski dani” u sklopu koje će se u narednih mjesec dana kroz razne manifestacije i programe u Mađarskoj predstaviti srpska kultura, običaji, umjetnost i nauka.

Manifestaciji u dvorcu Tekelijanum nazočit će predstavnici Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije budimske kao nositelja manifestacije, među kojima vladika Lukijan, ministar za znanstveno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ministar dr. bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za dijasporu Đorđe Milićević, veleposlanica BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, predsjednica Samouprave Srba u Mađarskoj Vera Pejić Sutor, predstavnici mađarskih institucija te brojni gosti i visoki gosti.

Ovo je prva manifestacija takve vrste, a prema riječima Bjelice, rezultat je dobrih političkih i prijateljskih odnosa srbijanskih i mađarskih dužnosnika.

Dvorac Tekelijanum, kao zadužbinu, osnovao je veliki srpski dobrotvor Sava Tekelija 1838. godine za školovanje siromašnih učenika i studenata iz celog sveta, a vlasnik ovog zdanja je Eparhija budimska.

U ovoj zgradi nalazi se i jedan od dva srpska studentska doma u Budimpešti, a obnova ove zgrade završena je prije tri godine.