Utorak, 28 svibnja, 2024

Budimir ne prihvaća Nikšićev zahtjev za smjenu osam ministara; Čavara: Budimir blokira FBiH

Must Read

Drugi refuzni bošnjački predsjednik oktroiran protivno volji vlastitog naroda, Živko Budimir ne prihvaća zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara u Vladi FBiH do okončanja postupaka u nadležnim pravosudnim organima FBiH koji se vode o postupcima unutar Vlade FBiH.
Budimir je pozvao premijera Nikšića i sve ministre u Vladi Federacije BiH da nastave rad.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, odbijanjem smjene osam ministara u Vladi Federacije BiH, blokira normalno funkcionira Federacije BiH, kazao je u izjavi za Fenu šef zastupničkog Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara.
“Budimir ne uvažava ni ustavna načela ni zakone Federacije BiH. I ovim činom pokazuje kako ne poštuje Ustav ni parlamentarnu većinu, što je temelj demokratskog sustava i mogućnost da Federacija normalno funkcionira. Na ovaj način blokira funkcioniranje Federacije BiH i vjerojatno bi svi oni koji osjete posljedice te blokade trebali za to račun isporučiti na ime Živka Budimira”, kazao je Čavara.

U polusatnom obrazloženju svoje odluke na konferenciji za novinare u Sarajevu, predsjednik Budimir je podsjetio da je primio zahtjev premijera Nikšića 10. decembra, koji je podnio zahtjeve za razrješenje osam ministara u Vladi FBiH: dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića (NS Radom za boljitak), ministra izbjeglih i raseljenih osoba Adila Osmanovića (SDA), ministra financija Antu Krajinu (HSPBiH), ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja(SDA), ministra trgovine Milorada Bahilja (NS Radom za boljitak), ministra kulture i sportaSalmira Kaplana (SDA), ministra poduzetništvaSanjina Halimovića (SDA) i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera(HSPBiH).
Nikšić je zahtjeve za smjenu svakog ministra ponaosob utemeljio na identičnim činjeničnim i pravnim kvalifikacijama, pozivajući se na rješavanje strateških i aktualnih problema u Federaciji BiH, iznoseći tvrdnju da jedan broj ministara ne uživa podršku većine u Parlamentu FBiH, da se dovodi u pitanje izvršenje programa rada Vlade FBiH i njenog normalnog funkcioniranja.
Između ostalog, premijer je naveo da su ovih osam ministra u dva navrata svjesno odbili doći na zakazane sjednice Vlade FBiH, znajući da će time onemogućiti njen rad, čime su pokazali da su nedostojni daljnjeg obavljanja ovako odgovorne funkcije, te da su tako pokazali veću odgovornost prema stranci, nego prema funkciji ministra koju obavljaju.
Predsjednik Budimir je dalje istaknuo da je, poštujući načelo da i druga strana bude saslušana, od osam ministara uzeo dokumentaciju, uključujući zahtjev dopremijera Ivankovića Lijanovića za mišljenje Ustavnog suda FBiH radi zauzimanja stava o tome da li je premijer Nikšić bio ovlašten da sam, bez bilo kakve odluke Vlade FBiH, uputi Parlamentu Federacije BiH na razmatranje i usvajanje prijedlog proračuna FBiH za 2013. i Prijedlog zakona o izvršavanju proračuna za 2013. godinu, krivičnu prijavu protiv premijera Nikšića koju je osam ministara podnijelo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu i tužbu osam ministara protiv Razvojne banke FBiH podnesenu Općinskom sudu u Sarajevu u pogledu nezakonitosti u postupanju organa Banke.
S druge strane, nakon podnošenja zahtjeva premijer Nikšić nije dostavio nikakvo dopunsko obraćanje.
– Razmatrajući dostavljenu dokumentaciju osam ministara, upitno je koliko su činjenično utemeljeni argumenti predsjednika Vlade FBiH o neusvajanju budžeta koje je moglo dovesti do ozbiljnih posljedica po kompletnu Federaciju BiH, njene građane i privredu. Uprkos svim proturječnostima i nezakonitostima koje su bile iskazane na vanrednoj sjednici Skupštine Razvojne banke FBiH, u nastavku je održana sjednica Vlade FBiH koja je prekinuta i koja do 17. decembra nije nastavljena, a na kojoj je ministar financija Krajina izložio prijedlog proračuna za 2013. godinu. Rasprava i glasanje su odgođeni za nastavak sjednice, ali do njih nikad nije došlo, jer je osam ministara insistiralo da predsjednik Vlade FBiH povuče svoju nezakonitu odluku o Razvojnoj banci FBiH i vrati u zakonske okvire Vladu FBiH u svojstvu Skupštine Razvojne banke, naveo je Budimir.

Komentirajući odbijanje predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da smjeni osam ministara u Vladi Federacije BiH,glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar u izjavi za Fenu kazao je kako su sve Budimirove odluke u funkciji pogoršanja stanja u Federaciji BiH.
“HDZ 1990 je očekivao da će Budimir napustiti funkciju predsjednika Federacije BiH i sve druge njegove odluke su u funkciju zadržavanja i pogoršanja ionako neodrživog i teškog stanja u Federaciji BiH”, kazao je Vegar.

Međutim, dodao je, prema tvrdnjama osam ministara premijer Nikšić se oglušio, čime je “stavio do znanja da mu ni usvajanje proračuna u skladu sa zakonskim propisima nije veći prioritet od pojedinaca kojima je u pravnom smislu upitnom odlukom produžio mandate u Razvojnoj banci FBiH”.
Budimir dalje tvrdi da je premijer Nikšić svojevoljno uputio Parlamentu FBiH prijedlog budžeta za 2013. godinu.
 Evidentno je da niko od članova Vlade FBiH nije učestvovao u raspravi o ovim pitanjima, te time Vlada FBiH nikad nije donijela odluku o prijedlogu proračuna za 2013. godinu, naveo je Budimir, dodajući da je premijer Nikšić nakon toga “svojim konstrukcijama” optužio osam ministara za blokadu rada Vlade.
 Dvojbeno je da li je na ovaj način premijer Nikšić štitio integritet institucija vlasti, a na čemu je upravo insistirao u svom prijedlogu za razrješenje osam ministara, kazao je predsjednik FBiH.
Na kraju izlaganja je naveo da na temelju činjeničnog stanja i pravno utemeljenih argumenata iznesenih s obje strane “nije nadležan utvrđivati odgovornost članova Vlade FBiH o pitanju zakonitog ili nezakonitog postupanja”.
– Kao predsjednik Federacije BiH ne želim na bilo koji način prejudicirati i uplitati se u odluke nadležne sudske vlasti, odluke nadležnih pravosudnih organa koje će biti donesene u skladu sa zakonom, a koje se odnose na otvorena pitanja o sporovima u svezi s funkcioniranjem izvršne vlasti u FBiH, te da se od mene prijedlozima o razrješenju traži stav da prije odluke pravosudnih tijela, a koja su nadležna presuditi tko je kršio Ustav FBiH, zakone i propisane procedure. Uzevši u obzir činjenicu o pokrenutim sporovima o postupcima u Vladi FBiH, odlučio sam da do okončanja postupka u pravosudnim institucijama FBiH ne prihvaćam prijedloge predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića za razrješenje osam ministara u Vladi FBiH, naveo je Budimir.
U interesu svih građana i obaveze zakonitog i odgovornog funkcioniranja vlasti u FBiH, pozvao je premijera Nikšića i sve ostale ministre da bez daljnjeg odgađanja i bilo kakvih isprika Vlada FBiH nastavi rad.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Mladić razbijenom bocom pokušao ubiti 59-godišnjaka na Trgu bana Jelačića

Hrvatska policija je uhitila, a zatim i hospitalizirala 18-godišnjaka koji je sinoć oko 23 sata na središnjem zagrebačkom trgu,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -