Petak, 19 travnja, 2024

BRUXELLES: Europski parlament upozorava na neprijateljsku propagandu Rusije i ISIL-a

Must Read


Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta upozorio je na propagandno djelovanje Rusije i islamističkih terorističkih organizacija prema Europi, a Europska unija trebala bi se tome suprotstaviti pozitivnim porukama i povećanjem informacijske pismenosti među građanima.
Vanjskopolitički odbor je izglasao nacrt rezolucije, koja je pravno neobvezujuća, o kojem će se u studenome glasovati na sjednici Europskog parlamenta.
Neprijateljska propaganda od strane Kremlja i nedržavnih čimbenika poput ISIL-a
„Neprijateljska propaganda i dezinformacije uperene protiv naših društava od strane Kremlja i nedržavnih čimbenika poput ISIL-a/Daesha jest činjenica. Kako bi se tome učinkovito suprotstavili, prvo to moramo identificirati“, rekla je parlamentarna izvijestiteljica Anna Fotyga, zastupnica iz Poljske.
„Ovo izvješće je vrlo važan korak u podizanju svijesti o problemu, diljem EU-a i unutar zemalja članica. Europski parlament ne može šutiti o tako važnoj stvari za europsku sigurnost“, dodaje Fotyga.
U nacrtu rezolucije kaže se da je EU pod rastućim pritiskom da se suprotstavi dezinformacijskoj kampanji iz Rusije i organizacija poput ISIL-a i al Qaede.
„Neprijateljska propaganda protiv EU-a i njezinih država članica nastoji iskriviti istinu, izazvati sumnju, podijeliti EU i njezine sjevernoameričke partnere, paralizirati proces donošenja odluka, diskreditirati institucije EU-a i izazvati strah i nesigurnost među građanima EU-a”, kaže se u tekstu.
Od Russia Today do internetskih trolova
U nacrtu rezoluacije upozorava se da ruska vlada „agresivno koristi široki raspon alata i instrumenata, poput think tankova, višejezičnih televizijskih postaja, poput Russsia Today, pseudo novinskih agencija, društvenih mreža i internetskih trolova kako bi se dovele u pitanje demokratske vrijednosti, podijelila Europa, osigurala domaća potpora i stvorila percepcija o propalim državama u istočnom susjedstvu EU-a“.
Također se kaže da propagada Kremlja izravno cilja na novinare i  političare te da je krivotvorenje povijesti jedna od ključnih ruskih strategija.
Što se tiče islamističkih terorističkih organizacija poput ISIL-a, one provode kampanju kako bi povećale mržnju prema europskim vrijednostima i interesima.
Protiv propagande se boriti jačanjem informacijske pismenosti
U tekstu se pozivaju države članice da tješnje surađuju u borbi protiv radikalizacije. Također se kaže da treba razviti narativ protiv ISIL-ove propagande, između ostaloga, i davanjem većeg prostora muslimanskim intelektualcima koji imaju vjerodostojnost da deligitimiraju islamističku propagandu.
Zastupnici upozoravaju da se protiv propagande ne može boriti protupropagandom i da bi to bilo kontraproduktivno. Protiv toga se može boriti podizanjem svijesti, edukacijom i jačanjem informacijske pismenosti u EU-u kako bi građani mogli kritički analizirati medijske sadržaje, kažu zastupnici.
U nacrtu rezolucije preporučuje se jačanje suradnje između EU-a i NATO-a u području strateške komunikacije./Hina/HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -