Published On: Sun, Oct 25th, 2015

Bruxelles: Danas hitan sastanak država Balkanske rute

Predsjednik Europske komisije, Jean Claude Jucker sazvao je danas u Bruxellesu hitan sastanak o rješavanju izbjegličke krize, na koji su pozvani predstavnici osam država Unije i Srbije i Makedonije kako bi se dogovorila hitna suradnja i koordinacija u rješavanju problema s kojim se suočila cijela Europa.

Cilj sastanka je da se izbjegne sukob mjera kakve, svaka za sebe, poduzimaju zemlje na balkanskoj izbjegličkoj ruti, što sve češće izaziva kaos i prijeti da cijela situacija izmakne kontroli.

Kako se ne smanjuje rijeka izbjeglica koje preko Zapadnog Balkana idu ka Zapadu, tako sve više dolazi do izražaja nedostatak koordinacije država na njihovom putu: gotovo skadnovno se zatvaraju, pa otvaraju granice, kapaciteti za smještaj izbjeglih su prebukirani, države, poput Slovenije, u pomoć zovu vojsku i europske policajce i sve su češći incidenti, dok zima dolazi i sve je teže pomoći tim ljudima u nevolji.

“Sastanak je s ciljem da razmotrimo zajedničke izazove i dođemo da plana akcije koji bi počeo odmah. Sastanak će biti korak ka zajedničkom i bolje koordiniranom pristupu izbjegličkoj krizi u regiji “, rekao je tim povodom europski povjerenik za unutarnje poslove, Dimitris Avramopoulos.

U Bruxelles su pozvani čelnici Njemačke, Austrije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Rumunjska, Slovenije, Srbije i Makedonije, država koje najviše osjećaju pritisak krize. Sama Njemačka, za koju se vjeruje da stoji iza formalnog poziva za nedjeljni sastanak, računa da bi do kraja godine na njezino tlo moglo doći milijun i po izbjeglih, razmatra različite opcije: od stvaranja tampon zone uz svoju granicu, do ubrzavanja vraćanja onih koji nemaju pravo da ostanu. Berlin je najavio da će od sutra početi sa ubrzanim povratkom oko 200 potražitelj azila koji nisu ostvarili to pravo, a među kojima je znatan broj onih pristiglih iz “sigurnih zemalja”, gdje je odnedavno uvršten i cijeli Zapadni Balkan.

Južnije, situacija ne manje dramatična. Samo tijekom prethodna dva dana u Sloveniju je iz Hrvatske ušlo 13 tisuća migranata, dok Austrija na svoj teritorij dnevno propušta tek deseti dio toga …

“Proteklog tjedna su pokazale da nema nacionalnog rješenja ovog problema i da države ne mogu vlastitu odgovornost prebacivati ​​na svoje susjede. Samo europski pristup, uz punu suradnju, može postići uspjeh “, prenio je danas glasnogovornik Europske komisije, Margaritis Schinas, stav zvaničnog Brisela.

Pozvanim čelnicima će se pridružiti i prvi ljudi Europskog vijeća, Parlamenta, UNHCR-a, što naglašava važnost kakva se pridaje ovom skupu. Vjeruje se da će se inzistirati na zajedničkim rješenjima, stalnoj komunikaciji, uz materijanu i financijsku pomoć EU. Kada je riječ o Srbiji i Makedoniji, isključena je mogućnost da se u tim zemljama uspostave “vruće točke” obrade podataka migranata i njihovog slanja na konačno odredište. Takvi centri, kakvi su već počeli raditi u Italiji i Grčkoj, ne mogu se uspostavljati u državama koje nisu članice Unije, poručeno je iz Komesarijata za unutarnje poslove Europske komisije.