Published On: Pet, sij 16th, 2015

BRUSSELS: Islamskim teroristima cilj bio otmica i odsijecanje glave važnoj osobi

Islamski teroristi, čije je operacije juče spriječila belgijska policija, imali su za cilj da otmu “jednu važnu osobu i odrube joj glavu”, tvrde belgijski mediji.

Belgijska policija je u Vervijeu ubila dvojicu islamskih terorista koji su otvorili vatru iz “kalašnjikova” na policijske specijalne snage, jednog ranila i uhitila, au skrovištu terorista pronađena još četiri “kalašnjikova”, eksploziv i detonatori za izradu bombi, kao i policijske uniforme.

List Het Latste se poziva na istražne izvore i kaže da su teroristi, vjerojatno iz sredine čečenske imigracije, imali plan da uz napade na policijske postaje i policajce “otmu jednu važnu osobu  i odrube joj glavu”, a radio stanica Bel-Rtl jutros prenosi izvještaje da cilj terorista bio i oteti autobus s civilnim putnicima.

Belgijski mediji su jedinstveni u ocjeni da je cilj islamskih terorista, povratnika iz rata na strani ekstremista u Iraku i Siriji, bio da šokiraju i izazovu paniku u zemlji.

Bivša ministrica unutarnjih poslova Loret Onkelinks je televizijskoj postaji RTBF izjavila da je “spriječena velika prolijevanja krvi i fizički nasrtaj na građane”.

Zamjenik belgijskog saveznog tužitelja Erik van der Sipt rekao je da su teroristi bili organizirani “u operativnoj skupini koja je spremila napade velikih razmjera, naročito na policiju” i vlasti su morale poduzeti sve mjere da se to spriječi.

List Dernier er također tvrdi da su islamski teroristi namjeravali oteti jednu važnu političku ličnost ili visokog dužnosnika policije.

Zamjenik tužitelja Van der Sipt je upozorio da “opasnost nije prošla i da se ne zna što se još može dogoditi idućih sati, dana i nedelja”.

Grad Vervijer, predgrađe Bruxellesa i Anversa su u Belgiji prava uporišta islamskih ekstremista, doseljenika mahom iz arapskih i drugih muslimanskih zemalja, a nekoliko stotina njih je otišlo da se bori za džihadiste u Siriji i Iraku, gdje ih je pedesetak i poginulo.

Neki od njih su počeli da se vraćaju u Belgiju i belgijske vlasti su utvrdile da dolaze is namjerom da vrše atentate u zemlji.

U jučerašnjoj operaciji policije u Vervijeu teroristi su opkoljeni u napuštenoj pekari i pošto su “vojnim oružjem”, kako je rekao zamjenik saveznog belgijskog tužitelja Van der Sipt, otvorili vatru na specijalne policijske snage, dvojica su ubijena, a jedan je ranjen i uhićen.

Belgijski mediji objavili su internet poruku navodno od Islamske države u kojoj se pristaše islamskog džihada pozivaju da izvrše napade u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj.

Za sada autentičnost ove poruke nisu mogle potvrditi vlasti ali je u tom pozivu rečeno da su pristalice Islamske države akcijama europskih vlasti spriječene da dođu u zajedničku bitku u Siriji i Iraku i da zato treba u Europi krenu u operacije napada na vlasti i druge objekte .

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare