Published On: Pon, pro 21st, 2020

BROĆETA: Nazive ulica koje nose ime po Aliji Izetbegoviću poslati na Ustavni sud. Bio je zapovjednik “El Mudžahida”

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta izjavio je da je potrebno podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog uvredljivih naziva ulica, trgova, obrazovnih ustanova u Sarajevu, ali i u cijeloj FBiH, jer se njima vrijeđaju osjećaji srpskog naroda zbog stradalih sunarodnjaka u proteklom i u Drugom svjetskom ratu.

Broćeta je rekao Srni da je mnogo primjera u lokalnim zajednicama u FBiH gdje su nazivi ulica, trgova, obrazovnih ustanova dati po ljudima koji su pripadali ili podržavali zločinačke organizacije, među kojima su SS divizije i odred “El mudžahedin”.

“Po jednom od ovakvih ljudi nazvana je Osnovna škola u naselju Dobroševići u Sarajevu (Mustafa Busuladžić), ali ne smije biti zaboravljeno da nas vrijeđaju nazivi ulica dati po muslimanskom lideru Aliji Izetbegoviću pod čijim zapovjedništvom su u proteklom građanskom ratu u BiH bili i pripadnici odreda `El mudžahedin`”, napomenuo je Broćeta.

Smatra kako i predstavnici međunarodne zajednice u BiH moraju uvidjeti problem u FBiH koji se odnosi na uvredljive nazive kojima se vrijeđaju osjećaji srpskog naroda kao jednog od konstitutivnih u BiH.

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je jučer da priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog uvredljivih naziva ulica u Sarajevu, koje su dobile po imenima raznih zločinaca i ubojica Srba i drugih naroda.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>