Published On: Uto, velj 9th, 2021

JOSIP BRKIĆ OPET JE MORAO REAGIRATI: “Bisera Turković ne iznosi stav Bosne i Hercegovine o Jadranu”

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić informirao je potpredsjednika Europske komisije Josepha Borella da BiH službeno nije osporila isključivi gospodarski pojas kojega je proglasila Republika Hrvatska na Jadranskome moru.

Potkraj siječnja SDA šefica skandal-diplomacije Bisera Turković je od visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku zatražila da se BiH uključi u rasprave o proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa te dobivanje koridora za slobodni izlaz na otvoreno more. Brkić u pismu Borellu tvrdi da to nije službeno stajalište Bosne i Hercegovine. Bilo je to samo par dana nakon što je izazvala međunarodni skandal proglasivši herojem šefa međunarodnih terorista koji su vještine terorizma krenuli učiti na BIH građanima.

“Predsjedništvo nije razmatralo pitanje namjere država članica EU da proglase isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru, stoga stav iz pisma od 27. siječnja doista nije službeni stav Bosne i Hercegovine”, napisao je Brkić u pismu Borellu.

Pojasnio je da isljučivu nadležnost za vođenje vanjske politike ima Predsjedništvo BiH.

“Podsjetio bih da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, odgovorno za vođenje vanjske politike”, dodao je u pismu i informirao kako stavovi koje je uputila Turković ‘nisu dogovoreni, niti odbačene od strane institucija Bosne i Hercegovine’.

“Svakako je u interesu moje države Bosne i Hercegovine da se obveže i dalje jača dobrosusjedske i prijateljske odnose, uključujući i kopnene i pomorske granice, kao i nastavak konstruktivne suradnje između nadležnih institucija Bosne i Hercegovine”, naveo je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

Šefica bosanskohercegovačke diplomacije ranije je uputila verbalnu notu hrvatskome kolegi Gordanu Grliću Radmanu u kojoj je osporila pravo Hrvatske da proglasi isključivi gospodarski pojas na Jadranu. Međutim učinila je to bez suglasja s Predsjedništvom i na svoju ruku.

Pri tome je zatražila da se BiH omogući pomorski koridor za slobodan pristup otvorenome moru.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik također je ustvrdio kako istup ministrice Turković ne predstavlja službeno stajalište BiH, te da Hrvatska proglašavanjem isključivog gospodarskog pojasa na ugrožava interese Bosne i Hercegovine.