Published On: Ned, kol 16th, 2015

BRITANAC SE NE SLAŽE S MONTGOMERYOM Ferguson: BiH je zemlja dva entiteta, tako će i ostati

Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson izjavio je da je BiH po Daytonskom sporazumu zemlja sa dva entiteta i da će “tako i ostati”, a na pitanje da li do promjena Daytona može doći “kroz neku akciju izvan BiH”, rekao je kako se “ustav može mijenjati samo na ustavan način”, a “ne od strane međunarodne zajednice” i “ne putem nezakonitih referenduma”.  Ferguson je očito zaboravio što su njegovi sunarodnjaci s pozicija visokog predstavnika radili u BiH i kako su mijjenjali ustavne odrednice ove zemlje.
Ferguson je za “Nezavisne novine” rekao kako po ustavnoj proceduri Srbi, zajedno sa Bošnjacima i Hrvatima, imaju ne samo glas, nego i pravo veta.
– Zbog toga me frustrira kada političari pričaju o prijetnjama postojanju Republike Srpske (RS). Ne postoje prijetnje – kazao je britanski diplomat.
Ferguson je rekao kako je ideja u vezi sa referendumom o nametnutim odlukama Visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstva BiH, “nepotrebna i neustavna”.
– Mi prepoznajemo i potpuno se slažemo da postoji potreba da se poboljša pravosudni sustav na svim razinama i moje veleposlanstvo je duboko uključeno u taj rad. Ali, pravi način da se to uradi je putem konstruktivnog dijaloga i partnerstva, a ne putem jednostranih pokušaja da se nametnu promjene van ustavnog okvira – kazao je veleposlanik Velike Britanije u BiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare