Published On: Thu, Nov 28th, 2013

Britanija odbila viziju neovisne Škotske

LONDON – Britanski premijer David Cameron odbacio je danas viziju škotske Vlade o načinu na koji će ta zemlja izgledati ukoliko se glasači na referendumu sljedeće godine pozitivno izjasne o neovisnosti, te je optužio nacionaliste da su izbjegli odgovore na najveća politička pitanja.

Cameron je u obraćanju britanskom parlamentu istaknuo kako “Bijeloj knjizi” za škotsku neovisnost, koja sadrži 670 stranica, nedostaje pouzdanost i da nisu izneseni detaljni odgovori o budućnosti valute Škotske ili njezinoj ulozi u EU i NATO.

Premijer Škotske Alex Salmond  jučer je, predstavljajući nacrt dokumenta za neovisnost, istakao da će neovisna Škotska zadržati funtu kao valutu, kraljicu i ostat će u EU, ali da će imati vlastite obrambene snage i prikupljati svoj porez.

Glasači u Škotskoj će 18. Rujna sljedeće godine izaći na referendum kako bi pozitivno ili negativno odgovorili na pitanje “Treba li Škotska biti neovisna država?”.

“Rečeno je kako će biti dat odgovor na svako pitanje, ali nema odgovora o valuti, pitanju članstva u EU, niti u NATO. Ostali smo s čitavim nizom pitanja”, naglasio je Cameron.

Škotska nacionalna stranka (SNP) tvrdi da su financije u Škotskoj u mnogo boljem stanju nego u Velikoj Britaniji i da to daje snažnu osnovu da to bude središnja točka kampanje za budućnost te zemlje.