Published On: Fri, May 15th, 2020

Britanci i Irci rođeni u Sjevernoj Irskoj zadržavaju državljanstvo EU

Vlada Velike Britanije donijela je promjene u zakonu o imigraciji nakon slučaja Derry.

Emma De Souza, sa suprugom Jakeom ispred  Kraljevskog suda pravde u Belfastu 2019.,  odluku je pozdravila kao ‘sjajnu vijest’. 

Svi državljani Britanije i Irske rođeni u Sjevernoj Irskoj bit će tretirani kao državljani EU-a  priopćila je vlada UK  nakon važnog sudskog slučaja “Derry” zbog prava boravka njenog supruga rođenog u SAD-u.

Ovaj korak je velika pobjeda Emme de Souza koja je završila trogodišnju pravnu bitku.

De Souza je rekla:

“Ovo je sjajna vijest. Dobijanje privole od britanske vlade i promjena zakona o imigraciji nije mali podvig.”

“Nevjerojatna je sreća smatrati se državljaninom EU i ovaj presedan bit će od velike pomoći svim ostalim obiteljima u mojoj situaciji.”

Njenom suprugu Jakeu će sada biti dozvoljeno da ostane u Velikoj Britaniji neograničeno ako podnese zahtjev za EU program nagodbe, imigracijski status za sve građane EU koji žele ostati u Velikoj Britaniji nakon Brexita.

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je promijenilo zakon u parlamentu, konačno usklađujući zakon o imigraciji s mirovnim sporazumom iz 1998., koji omogućuje svima koji su rođeni u Sjevernoj Irskoj da budu Britanci, Irci ili oboje.

Na sudu, Ured za unutarnje poslove tvrdio je da se De Souza “trebala i mogla odreći svog statusa britanskog državljanstva kako bi zadržala EU državljanstvo”

Nakon nekoliko neuspjelih pravnih podnesaka, irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney prihvatio je slučaj rekavši da izražava zabrinutost što britanski zakon o imigraciji nije ažuriran kako bi se prihvatio GFA.

Coveney je takav potez opisao kao “dobar i važan korak” i odao počast “Emmi za njene principe, odlučnost i njezinu uspješnu kampanju”.

Promjena zakona imat će široke posljedice i omogućit će svim građanima Sjeverne Irske pravo da supružnik koji nije član EU ili ima državljanstvo van EEA može ostati normalno živjeti  u Velikoj Britaniji, a da ne moraju prolaziti kroz težak i skup sustav imigracije matičnog ureda.

To znači da će britanski državljani u Sjevernoj Irskoj automatski imati veća prava od ostalih državljana u Engleskoj, Walesu i Škotskoj, koji će i dalje morati trošiti tisuće funti prolazeći stroge  imigracijske takse za supružnike koji nisu iz EU-a ili su izvan sustava EEA-a. I to će sve morati činiti  bez ikakvog jamstva za uspijeh.

Međutim, radi se samo o privremenoj sreća apelanata, jer će svaki državljanin treće zemlje koji želi podnijeti zahtjev za dobivanje statusa rezidenta, rezultirao tek u  lipnju 2021. godine. To je datum kada se shema nagodbe EU zatvara.

“Iako je ovo zadovoljavajuće, nije postiglo pravni učinak na sporazum od Velikog petka kako bi Sjeverni Irci bili ujedno i  Irci. Irska je ažurirala svoje imigracijske zakone kako bi ih uskladila s dogovorom iz 1998., ali Britanci to nisu učinili “, rekla je de Souza.

“To je još uvijek uzaludna bitka.”

Britanski ured najavio je taj potez u „izjavi o promjenama pravila o imigraciji“ u Domu naroda u četvrtak.

“Promjena pravila također znači da će članovi obitelji britanskih ili dvojnih britansko-irskih državljana iz Sjeverne Irske moći podnijeti zahtjev za dobivanje statusa u skladu sa EU shemom nagodbe.

“Time se ispunjava obveza koju je vlada Velike Britanije dala u sporazumu” Nova dekada, novi pristup ” iz siječnja 2020. kojim je vraćena izvršna vlast u Sjevernoj Irskoj,” priopćeno je.

Ministarstvo unutarnjih poslova Britanije priopćilo je kako će započeti s prihvaćanjem zahtjeva 24. kolovoza i samo oni koji žive u zemlji na kraju prijelaznog razdoblja Brexita 31. prosinca ove godine imat će to pravo.

Također je istaknuto da je De Souza izgubila sudski postupak i da je sud presudio da njeno državljanstvo proizlazi iz nadležnosti u kojoj je rođena po zakonu.

Kaže da izmjene pravila o imigraciji “pokazuju da je britanska vlada kontinuirano i nepokolebljivo bila posvećena Sporazumu iz Velikog petka”.