Brdo-Brijuni bez deklaracije zbog BiH: Bošnjačkim članovima Predsjedništva smeta navođenje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda

Zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana u ponedjeljak bi mogla izostati s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni jer predstavnik BiH ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH”, doznaje se neslužbeno.

Na skupu u dvorcu Brdo kod Kranja domaćini su slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a stigli su i predsjednici svih šest zemalja zapadnog Balkana, pa i tri člana Predsjedništva BiH.

Neslužbeno se doznaje kako će zajednička deklaracija izostati jer bošnjački članovi Predsjedništva u njoj ne želi hrvatski stav o konstitutivnosti naroda u BiH.

“Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima”, trebalo je stajati u konačnom dokumentu.

Predstavnici BiH nisu se složili s tom formulacijom, a Hrvatska ne želi prihvatiti deklaraciju bez nje.

Ovogodišnji susret Procesa prilika je za razgovor o trenutnoj situaciji u regiji i za novi poziv članicama i institucijama Europske unije da ubrzaju proces proširenja, stoji u najavi događaja.

more recommended stories