Published On: Pon, kol 26th, 2019

BRAZILSKI PREDSJEDNIK Bolsonaro bijesan na svijet zbog Amazonije; “Ne miješajte se, nismo mi kolonija”

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro upozorio je strane sile da se ne miješaju u unutarnja pitanja njegove zemlje, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da će G7 pomoći u gašenju požara u Amazoniji.

“Ne možemo prihvatiti da jedan predsjednik, Macron, nerazumno i neopravdano napada u vezi s Amazonijom niti da prikriva svoje namjere iza ideje G7 za ‘spašavanje’ Amazonije, kao da smo mi kolonija ili ničija zemlja”, poručio je Bolsonaro na Twitteru.

Macron je rekao da će čelnici G7 dati 20 milijuna dolara za hitnu borbu protiv požara u Amazoniji i da će podržati širu inicijativu za tu regiju koja će biti predstavljena na Općoj skupštini UN-a u rujnu.

S druge strane, brazilski ministar za zaštitu okoliša Ricardo Salles rekao je novinarima u Sao Paulu u ponedjeljak da je financijska pomoć G7 za borbu protiv požara u Amazoniji dobrodošla, prenosi Reuters.

Salles je rekao da je za požare kriv “niz iracionalnih i demagoških javnih politika” prethodnih vlada.

“Inicijativa za Amazoniju” objavljena je drugog i posljednjeg dana summita G7 posvećenog okolišu, kada su čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a razgovarali o stanju u Amazoniji koje je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice.

Kritičari optužuju Bolsonara da je dao zeleno svjetlo za uništavanje Amazonije jer napada organizacije za zaštitu okoliša i ne čini dovoljno protiv uništavanja šume.

Prema posljednjim podacima, od početka godine u Brazilu je zabilježeno 79.513 šumskih požara, od kojih više od polovice u Amazoniji./Hina/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare