Published On: Tue, Oct 15th, 2013

BRAZIL ŠERIF MUBAREK OLSUN: Veliki Vedad BiH vodi na svjetsko prvenstvo!

Nikad ljepšeg Bajrama u BiH. Naša tužna zemlja konačno je doživjela nešto sretno nakon godina i godina ničega. Mnogi građani BIH mogu početi štedjeti za put u Južnu Ameriku. Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će naime Svjetskom prvenstvu u Brazilu iduće godine! Povijesni uspjeh bosanskohercegovačkog nogometa momčad Safeta Sušića ostvarila je u litvanskom Kaunasu.

U tvrdoj i nervoznoj utakmici u Litvi reprezentacija BiH svladala je domaću reprezentaciju s 1:0 i kao prvoplasirana iz svoje grupe izborila Svjetsko prvenstvo. Jedini gol na utakmici, najvažniji gol u povijesti bh. nogometa, postigao je Vedad Ibišević u 68. minuti susreta.

Rijetko viđeni litvanski bunker odolijevao je skoro 70. minuta, sasvim dovoljno da se u redove gostiju uvuče nervoza. Nošeni podrškom s tribina reprezentativci Bosne i Hercegovine konstantno su napadali i stvarali šanse, no golman Litve Giedrius Arlauskis radio je čuda na svojim vratima.

Ipak, ni on nije mogao zaustaviti šut Vedada Ibiševića iz neposredne blizine koji je povratnu loptu Edina Džeke smjestio u mrežu za ogromno slavlje brojnih bh. navijača u Kaunasu.

Nakon tog pogotka gostujući nogometaši pokušali su još jednim golom riješiti se svih briga, no ubrzo su zatvorili utakmicu i čekali posljednji sudački zvižduk koji je donio neopisivo slavlje bosanskohercegovačkih reprezentativaca.

Tako je BiH nakon nekoliko neuspješnih pokušaja napokon dobila utakmicu koja ju je vodila na veliko natjecanje, a ova zemlja se pridružuje odabranima koje su već izborile najveće sportsko natjecanje iduće godine.

U isto vrijeme Grčka je svladala Lihtenštajn s 2:0 i završila je s istim brojem bodova (25) kao BiH u skupini G, no bh. nogometaši bili su bolji u međusobnom ogledu i sasvim zasluženo putuju u Brazil.