Published On: Sri, stu 13th, 2019

Branitelj iz Tomislavgrada uzgojio 40 tona mrkve, ali je nema kome prodati

Dalibor Buljan (otac dvoje djece) iz Crvenica kod Tomislavgrada prošle se godine počeo zanimati za uzgoj mrkve na Duvanjskome polju.

Prikupio je potrebne informacije, a obećavajuće riječi stručnjaka bile su kako ta kultura vrlo lijepo može uspjeti u duvanjskome kraju pa su mu preporučili sjeme za djevičansko tlo budući da je ono u duvanjskome kraju nezagađeno.

Dalibor je potom posijao šest milijuna hibridnih sjemenki mrkve na 3 ha zemlje u Duvanjskome polju, a  zemljište mu je velikodušno ustupio jedan ovdašnji poduzetnik. Urod je bio između 30 i 40 tona.

Dalibor isitče kako je očekivao čak i do 80 tona! Objašnjava da su njegov nasad zaobišle tri potrebne kiše i u detalje priča što je sve prošao u ovoj avanturi. Osamdeset tona mrkve trebalo je završiti na kineskome tržištu, ali zbog prepolovljenoga uroda to je ostala nedovršena priča.

Dalibor Buljan

Domaći trgovački lanci puni su mrkve iz uvoza – one lijepoga, pravilnoga i sjajnoga izgleda, ali ni blizu zdrava i ukusna kao ova Daliborova koja se izgledom ne hvali. Upravo takva njegova mrkva  čeka uskladištena na bolje dane i da se potroše zalihe u ovdašnjim trgovinama.

Ono što sam u svemu ovome naučio je iskustvo, kaže Dalibor, a da je znao što ga sve čeka, kaže, možda ne bi ni krenuo u ovu priču.

Dalibor je jedan od onih Duvnjaka koji se kao golobradi mladić devedesetih odazvao obrani doma i Domovine. Da je znao što ga sve čeka, tko zna, možda ne bi ni išao u rat.  Po završetku rata radio je kao građevinski radnik u Hrvatskoj i BiH. Danas je nezaposlen, a mrkva je trebala biti rješenje.

Daliborova mrkva je izgledom jednako privlačna kao i uvozne one u velikim trgovinama, ali zato je znatno zdravija

O odlasku “preko granice”, kako kaže, ne razmišlja.

Kako bi dobro bilo prodat’ ovu mrkvu, kaže Dalibor. Tko zna, možda se nakon ovih redaka Daliboru posreći i njegovu četveročlanu obitelj nešto ranije posjeti sv. Nikola, piše Tomislavcity.com.

Nada umire zadnja, a Daliboru čestitamo na odvažnosti! Svi zainteresirani za kupovinu mrkve mogu se javiti na broj 063/700-753.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare