Published On: Sri, lip 15th, 2022

Brammertz se obrušio na Hrvatsku: “Dojam je da tražite pravdu samo za svoje ratne žrtve”, odgovorio mu Šimonović

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz u utorak je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kritizirao Hrvatsku, kazavši kako se čini da je spremna tražiti pravdu samo za hrvatske, no ne i za žrtve drugih nacionalnosti.

Brammertz, bivši glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) koji istu dužnost obnaša i u MICT-u, pravnom sljedniku te institucije, rekao je kako u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji još ima „više od tri tisuće osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid“ koje treba istražiti i procesuirati.

Naglasio je kako je u zemljama bivše Jugoslavije „najznačajnija prepreka regionalna pravna suradnja“.

Belgijski pravnik rekao je da postoji napredak u suradnji između tužitelja u Bosni i Hercegovini i Srbiji, no da „obje države nailaze na teške poteškoće u suradnji s Hrvatskom“.

„Hrvatska vlada donosi političke odluke o blokadi pravnog procesa“, smatra tužitelj.

Hrvatska nije odgovorila na zahtjeve za pomoć u više od osamdeset slučajeva, u ponekima više od sedam godina, stoji u priopćenju suda.

Brammertz je rekao kako je Hrvatska prošlo desetljeće bila predvodnik jačanja regionalne pravne suradnje u slučajevima ratnih zločina, no da „danas postoji raširen dojam da u Hrvatskoj postoji volja da se traži pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti“.

Pozvao je hrvatsko ministarstvo pravosuđa da pošalje sve blokirane zahtjeve relevantnim pravnim tijelima te ih ohrabri da ih urgentno procesuiraju.

Na Brammertzove kritike odgovorio je hrvatski veleposlanik pri UN-u Ivan Šimonović, kazavši kako značajna suradnja nije jednosmjeran proces.

Hrvatska godinama čeka odgovor Srbije na poziv da se finalizira nacrt bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina čiji bi zaključak predstavljao značajan korak naprijed u toj pravnoj suradnji, rekao je Šimonović.

Srbija umjesto toga pokreće politizirane procese protiv hrvatskih državljana koji nisu u skladu s međunarodnim standardima univerzalne jurisdikcije, nastavio je hrvatski veleposlanik.

Hrvatska i BiH trebaju raditi na učinkovitijoj implementaciji bilateralnog sporazuma o suradnji po pitanju procesuiranja ratnih zločina i smanjiti zaostatak u odgovaranju na zahtjeve za međusobnu pomoć, naglasio je ipak Šimonović, a stoji na stranicama suda.

Hrvatski veleposlanik rekao je kako važno područje regionalne suradnje ostaje potraga za nestalim osobama te da važan prioritet Hrvatske ostaje otkrivanje sudbine 1839 hrvatskih državljana.

„Duboko je razočaravajuće da se ne daju te ključne informacije“, zaključio je.

Brammertz je u svom govoru pozvao zemlje bivše države da stave „svoje političke razlike po strani“ i značajno poboljšaju suradnju u pronalasku nestalih.

„To je humanitarni imperativ“, naglasio je./Hina/HMS/

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
🇵🇾👍🇵🇾
🇵🇾👍🇵🇾
16 dana prije

Ovaj maj,mun bi kao “radio” na nama cijeli svoj usr,ani nesposobni život jer je id,iot za zaraditi drukčije u normalnom poslu odvjetnika.. Idio,t.

Blanka
Blanka
16 dana prije

Koji mongoloid. Jel probao pitat financijere, konkretno uncle Sama, jel isti spreman optuzit svoje na međunarodnom sudu pravde k’o sto optuzuje svoje lap dogs ala ‘rvaCka??

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
15 dana prije

Ko ti yugoČetnikušo nakuca ove pluseve ?
U stau vas vaša . .

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
12 dana prije

Trupac, smanji doživljaj pluseva. Evo joj lajk samo radi tebe,

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

Udara covjek gdje je naj lakse,kako nasi nerade nista po pitanju ratnih zlocina prema Srbima i Muslimanima ,nemaju vremena kradu,onda su ovi okrenuli protiv nas tako da na taj nacin mjenjaju i karakter rata od zrtve mi postajemo agresor a sve zahvaljujuci bagri hrvatskoj koja nas vodi 30 i vise godina.
Zamislite slucaj da smo poceli ovaj rat ko sto su to uradili Srbi ne bi nam mjesta bilo ni pod vodom,a kamoli da u tom slucaju mi ko nekog tuzimo,kao u 2 sv.ratu,svi krivi 100%.

Neron
Neron
16 dana prije

A šta je sa pravdom za žrtve hrvatske nacionalnosti koje su pobili pripadnici armije BiH arapski “plaćeniku” iz haškog tužilaštva 🤦

Stranput
Stranput
14 dana prije

Pa citav svijet je shvatio koga mogu zaj….t A nasi politicari sute; To nam je u genima Poznata Hrvatska sutnja Drugi te gu..e a ti sutis!!!!!!

SRBO
SRBO
14 dana prije

Us.taku vam m.a.mu …bice vama slovo Z u Zagrebu

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  SRBO
8 dana prije

ka češ u Split?Da te malo okupan na Rivi,servilni?

Anonimac
Anonimac
12 dana prije

Za ovakve belosvetske ološe, jedini lek je Vojislav Šešelj.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
8 dana prije

misliš,balevina,brek serve,jaki ti je “lek”,ahhhahha.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
5 dana prije

Tako je. Balevina je plaho odvratan, ali je penicilin za ovakve kao ovaj gore.