Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Brak s maloljetnicom: Čak 10 posto djevojčica u BiH uda se prije 18.!

Must Read

Broj djevojčica koje se udaju prije punoljetstva u našoj zemlji iz godine u godinu sve više raste.
Prema podacima UNICEF-a 0,10 posto djevojčica u BiH godišnje se uda prije 18. rođendana.
Ovakvoj situaciji najviše pridonosi ekonomska kriza koja primorava siromašne obitelji da udaju svoje maloljetne kćerke kako bi ublažile svakodnevne životne muke, odnosno kako bi smanjile broj članova koje trebaju prehranjivati.
Istraživanja Ombudsmana za djecu u BiH pokazuju da je u posljednjih pet godina više od 100 učenica u Federaciji BiH napustilo srednju školu zbog trudnoće i udaje, dok su 74 učenice u Republici Srpske učinile isto.
Također, prema podacima Ombudsmana, veliki broj djevojaka živi u izvanbračnoj zajednici prije navršene 16. godine i čeka da prijeđe dobnu granicu kako bi mogle podnijeti zahtjev sudu i da im u izvanparničnom postupku bude odobreno vjenčanje prije punoljetstva.
Najčešće u brak stupaju 17-godišnjakinje koje su trudne i udaju se za punoljetne muškarce, piše Dnevni avaz.
Amna Muharemović, šefica Ureda UN Women u BiH, napominje da je prisustvo maloljetničkih brakova zabrinjavajuće, ali je istovremeno i apel nadležnim službama i institucijama za traženje adekvatnih rješenja.
Ona napominje da se posljedice maloljetničkih brakova oslikavaju na cijelo društvo, jer su majke od petnaestak godina istovremeno i same djeca.
‘To su djeca koja rađaju djecu i može se očekivati da će i ta djeca, odrastajući u siromaštvu, ostati bez osnovnih elementarnih uvjeta za život. Udajom prije 18. godine djevojke bivaju uskraćene i prilike za daljnjim školovanjem i obrazovanjem ‘, kaže Muharemović.
Inače, UNICEF i UN rane udaje i brakove prije 18. godine oba partnera kvalificira kao povredu ljudskih i temeljnih prava djeteta.
Opasnosti poroda
Stručnjaci vjeruju da djevojčicama prijeti velika opasnost da će biti povrijeđene ili izložene smrti jer im tijela nisu dovoljno razvijena da bi izdržala porod.
Komplikacije pri rađanju su najrasprostranjenije u toj dobnoj skupini i značajno povećava rizik od smrti, prijevremenog poroda, smrtnosti dojenčadi, kao i njihove preniske težine.
Također, anksioznost i depresija karakteristične su za djevojke koje maloljetne stupaju u brak te mogu imati posljedice od rane trudnoće koje se mogu prenijeti i na dijete.
Više od 50 milijuna djevojčica nevjesta
Premda je udaja maloljetnica zabilježena u cijelom svijetu, pa čak iu najrazvijenijim zemljama, najrasprostranjenija je u podsaharskoj Africi, južnoj Aziji i dijelovima Srednje Amerike.
Najveća stopa dječijih vjenčanja zabilježena je u Bangladešu, gdje se skoro 53 posto djevojčica udaje prije nego što napuni 15 godina života. Slijedi Nigerija, koja je dosegla 38 posto, zatim Čad s 35 posto te Etiopija i Indija sa 31 posto maloljetnih nevjesta.
Prema Međunarodnom centru za istraživanje položaja žena (ICRW), u svijetu je više od 50 milijuna djevojčica nevjesta. Očekuje se da će brojka narasti na 100 milijuna u idućem desetljeću.
Također, u svijetu 70.000 djevojčica od 15 do 19 godina, prema UNICEF-u, umire tijekom trudnoće i poroda, a opasnost je velika i za novorođenčad, koja imaju više izgleda da budu slabije porođajne težine i nedonoščad.
Udala se u 15. godini
Jedna od najmlađih djevojčica koja se udala krajem prošle godine je i učenica osmog razreda u Srednjobosanskom kantonu. Ona je imala samo 15 godina, dok je njen muž punoljetan.
Iako su je roditelji upisali u osmi razred, na većinu školskih sati nije dolazila te je na kraju prvog polugodišta imala više od 300 izostanaka, koje joj je razrednica opravdala nakon što je saznala da se njena učenica udala!
Po završetku polugodišta djevojčica je prekinula osmogodišnje školovanje.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -