Published On: Pet, lis 14th, 2016

Božo Petrov novi je predsjednik Sabora, uz jedan glas protiv


Božo Petrov je glasovima 132 saborska zastupnika potvrđen za novog predsjednika Hrvatskog sabora. Od ukupno 145 pristunih zastupnika, 132 je glasovalo za, jedan protiv i 12 je bilo suzdržano. Time je i konstituiran 9. saziv Hrvatskog sabora.
Potpredsjednici Sabora su dosadašnji predsjednik Željko Reiner, Milijan Brkić i Gordan Jandroković iz HDZ-a, a iz oporbe to su Milanka Opačić (SDP) i Ivan Vrdoljak (HNS).
Prema ranijem dogovoru HDZ-a i Most-a, Božo Petrov predsjedat će Saborom dvije godine nakon čega će ga zamijeniti netko iz HDZ-a (mediji spominju Gordana Jandrokovića).
Izabrani su i članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva. Za predsjednika je izabran Žarko Tušek, a za članove Domagoj Hajduković, Ivan Klarin, Nada Turina Đurić, Damir Felak, Josip Križanić, Tomislav Klarić i Miroslav Šimić. Od 145 zastupnika za njih su glasovala 133, osam ih je bilo suzdržanih, a četvero protiv.
Sabor će zasjedati i u subotu raspravom o prijedlozima zakona koji su rezultat dogovora HDZ-a i Mosta, a potom i u ponedjeljak. U utorak ili srijedu očekuje se glasovanje o povjerenju Vladi Andreja Plenkovića.
Odluku o sazivanju prvog zasjedanja, na temelju ustavnih ovlasti, donijela je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.