Published On: Fri, Jul 3rd, 2020

BOŽINOVIĆ: Ne smijemo dopustiti da ravnopravan položaj Hrvata u BiH ostane mrtvo slovo na papiru

U subotu i nedjelju hrvatski državljani u Republici Hrvatskoj, ali i u dijaspori, pa tako i u Bosni i Hercegovini birat će zastupnike u Hrvatski Sabor. Uoči završetka predizborne kampanje za Parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj za portal Centralna.ba govorio je potpredsjednik Vlade RH Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović se dotaknuo aktualnih političkih pitanja u Republici Hrvatskoj, ali se dotaknuo i položaja Hrvata u BiH te je govorio i o potezima koje će nova Vlada RH provoditi u odnosima prema BiH bude li HDZ formirao većinu u Hrvatskom saboru.

Ocjenjujući prethodni mandat Vlade RH Božinović je kazao da je pandemija koronavirusa zaustavila cijeli svijet stvarajući ekonomske štete koje se mjere milijardama, propašću golemih biznisa, tvrtki i radnih mjesta, Vlada je poduzela brze i jake poteze prema gospodarstvu i građanima.

-Spasili smo više od 600.000 radnih mjesta, pokrili plaće i doprinose, otpisali poreze, a s druge strane, nabavili zaštitnu opremu i sve kapacitete javnozdravstvenog sustava digli na najvišu razinu. Prema rezultatima i prema svim parametrima, jedna smo od najuspješnijih zemalja na svijetu u borbi s epidemijom korona virusa, rekao je Božinović.

Zbog svega toga, kako kaže, očekuje da se povjerenje građana prenese i na birališta te vjeruje da će HDZ odnijeti jasnu pobjedu na parlamentarnim izborima i da će Vlada Andreja Plenkovića nastaviti tamo gdje ju je korona virus zaustavio, dakle na putu prema gore.

Odgovorio je i na pitanje što će nova Vlada, ako je HDZ uspije ponovno formirati, učiniti za Hrvate u Središnjoj Bosni, ali i BiH općenito.

-Vjerujemo da će HDZ ponovno formirati Vladu, a to za Hrvate u Bosni znači nastavak snažne podrške i racionalne politike koja razumije ključne točke funkcioniranja BiH. Ured za Hrvate izvan Hrvatske u mandatu ove Vlade udvostručio je sredstva za projekte u Bosni i Hercegovini. Svi oblici suradnje između dvije zemlje danas su jači no prije, rekao je Božinović za centralnu.

Podsjetio je da je trajna hrvatska obveza i konstantna politika osigurati ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mišljenja je da kao najmalobrojniji konstitutivni narod, Hrvati trebaju biti legitimno i adekvatno zastupljeni u svim institucijama te da BiH može računati na punu potporu Hrvatske na svom euroatlantskom putu.

Istaknuo je i da je Hrvatska u prvoj polovici ove godine predsjedala Vijećem Europske unije u dosad neviđenim okolnostima, no, smatra, uspješno.

-Među inim, video vezom održan je Zagrebački summit. Radi se o inicijativi Hrvatske posvećenoj našem najbližem susjedstvu, državama jugoistoka Europe, zapadnoga Balkana, pa tako i Bosni i Hercegovini. Kada rezimiramo politiku proširenja, uspjeli smo ostvariti rezultat, deblokirali smo odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te novoj Europskoj komisiji uspjeli sugerirati usvajanje nove metodologije pregovora o proširenju. Ta je metodologija povoljnija za sve države koje će voditi pregovore, rekao je Božinović

Kaže da je Hrvatska jasno iznijela temu ravnopravnosti Hrvata u BiH svim tijelima Europske unije.

-Pitanje ravnopravnosti je presudno da bi se ostvarili rezultati u približavanju BiH europskim integracijama. smatra potpredsjednik Vlade RH na odlasku i nositelj liste HDZ-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj u VI. izbornoj jedinici.

Istaknuo je da će se nova Vlada RH, ukoliko njegova stranka bude i dalje u njoj participirala, zalagati za ravnopravnost Hrvata u BiH kojima većinski bošnjački narod bira političke predstavnike i preglasava ih.

-Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i dalje je posebno osjetljivo pitanje. Jednakopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, pitanje je za koje se ova Vlada nije prestala zalagati. I tome ostajemo posvećeni jer ne smijemo dopustiti da prava i ravnopravan položaj Hrvata kao autohtonog i konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini ili pitanje hrvatskog jezika i hrvatske televizije ostanu tek mrtvo slovo na papiru. Ne možemo i ne smijemo tolerirati da se glas Hrvata ne čuje ili da ih se – kao što smo višestruko posvjedočili – preglasava, odnosno da pripadnici drugoga naroda (Bošnjaci) biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kao što ne smijemo dopustiti ravnomjernu podjelu krivice te da razmjeri stradavanja Hrvata u BiH ostanu nepoznati hrvatskoj, europskoj i široj međunarodnoj javnosti, rekao je Božinović./R. I/HMS/