KOJA “VRHUNSKA” ANALIZA: “HNS bez izaslanstva u Potočarima – Twitt nije dovoljan”

Brojna izaslanstva ovaj tjedan nazočila su komemoraciji i ukopu još 50 posmrtnih ostataka žrtava genocida u groblju/mezarju Memorijalnog centra Potočari.

Sjećanje na genocid kao činjenicu nad jednim narodom na tlu Europe u 20. stoljeću svakako bi trebao biti dan i kada se “zakopavaju” i sve političičke ratne sjekire te, bez zadrške, odaje počast nevinim žrtvama. Upravo je na istoj adresi i počinitelj monstruoznih zločina u Vukovaru, razaranju Dubrovnika itd., što je još jedna poveznica hrvatskog i bošnjačkog naroda, piše Dnevni list.

Dok su u susjednoj Hrvatskoj, u Hrvatskom saboru, već prije održali komemoraciju za srebreničke žrtve genocida, a jasnu poruku poslali su i hrvatski premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, pa čak i hrvatski predsjednik Zoran Milanović koji u posljednje vrijeme ne propušta priliku dodatno pogoršati odnose na relaciji Hrvati-Bošnjaci u BiH – iz hrvatskog političkog establišmenta u BiH, vidjeli smo samo ‘twitt’.

Nedopustivo za svakog ozbiljnog političara, koji sebe smatra kako zastupa europske, civilizacijske vrijednosti, pa ma kakvo političko okruženje i ma kakvi politički prijepori vladali s bošnjačkim strankama.

Vrlo loša odluka

Politički odnosi vodećih nacionalnih stranka Bošnjaka i Hrvata u BiH su na najnižim razinama do sada. Međutim, hrvatske političke stranke, posebice Hrvatski narodni sabor (HNS), sebi nije smio dopustiti nedolazak na komemoraciju, pa čak i po cijenu da to izaslanstvo ne predvodi predsjednik HNS-a, dr. Dragan Čović.

Ovo je još jedna od pogreški i vrlo loša odluka i poruka koje se posljednjih mjeseci nastavljaju s nevjerojatnim umnožavanjima, ali i još jedan način kako da se „otople odnosi“ s Bošnjacima. Do užarenosti.

-Srebrenica 2015., gdje sam tražio, kao što sam i nastavio, da svi u BiH radimo na ponovnom uspostavljanju međusobnog povjerenja i izgradnji pomirenja i zajedničke budućnosti. Kao i tad, i danas stojim uz sve one koji su izgubili svoje najmilije, napisao je predsjednik HDZ BiH i HNS-a, Dragan Čović na svom Twitter profilu, napisavši ‘hashtag’ #SrebrenicaGenocide.

On je pri tom podsjetio na svoj govor na isti dan iz 2015. godine u Memorijalnom kompleksu u Potočarima kod Srebrenice kada se obratio kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH.

Prisjetimo se, Čović je tih godina s ostalim članovima Predsjedništva BiH ispraćao kovčege/tabute s posmrtnim ostatcima srebreničkih žrtava koje su ekshumirane i ukapane u Potočarima. No, ‘tvit’ od dvije rečenice i poveznica na njegov govor od prije sedam godina nikako ne bi smio biti dovoljan, a posebice u svjetlu njegove prošlomjesečne posjete memorijalnom kompleksu Yad Vashemu u Jeruzalemu gdje se poklonio žrtvama holokausta.

Mons. Topić i mitropolit Mihailo u Srebrenici

Nema dvojbe da je zločin nad Bošnjacima u Srebrenici za HDZ BiH i predsjednika te stranke, kao i za političke stranke, članice HNS-a, uvijek bio genocid, no i u ovu sferu bh života nedopustivo je zavladalo političko okruženje, što bh Hrvate ponovno i nezasluženo, nastavlja usmjeravati gdje ne pripadaju.

Zasigurno da u ušima mnogih i Bošnjaka, ali i Hrvata, odjekuje nezaboravljiva poruka s govornice Narodne skupštine RS-a: Čuvajte Republiku Srpsku” i potpuno je sigurno da bi dolazak Čovića bio popraćen zvižducima. Ali to nije smio biti razlog za nedolazak izaslanstva HNS-a u Potočare, tim više što Bošnjaci i Hrvati “dijele” zajednička stradanja od istih agresora.

-Srebrenica je ožiljak koji još uvijek ne zacjeljuje i nikada neće zacijeliti. Ne postoje dva rata, ne postoje dva ista rata. Uzroci, sukobi i posljedice uvijek variraju. Ali svaka nosi patnju, bol i tugu. Ipak, neki zločini su toliko strašni da su obilježeni u našoj savjesti. Okupili smo se danas ovdje kako bi odali počast neizmjernoj patnji žrtava i njihovih obitelji koje su izgubile svoje najmilije. Njihova bol i patnja su stvarni. Zato se trebamo i moramo sjećati Srebrenice. To je naš zalog za budućnost. Do nas je da učinimo ono što možemo da bismo spriječili da naša društva počnu da se kreću tako užasnom putanjom. Ono što je učinjeno nažalost ne može da se preokrene. Genocid koji se dogodio u Srebrenici je činjenica, kazala je, između ostaloga glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić i bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova, u obraćanju u Potočarima na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Stoga su tako usamljeno, ali i dostojanstveno, djelovali mons. Franjo Topić, počasni član HKD Napredak i Europske akademije znanosti i umjetnosti i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo kada su položili bijele ljiljane na spomen obilježje u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

Autor analize naravno ne pita se zašto bi političari koji su na 24h meti i linču SDA medija bili u Srebrenici. I tko im može jamčiti sigurnost tamo. Lako je tamo biti Mariji Pejčinović Burić. Ona je doista opravdala svoj mandat bošnjačke ministrice na čeku hrvatskom MVP. Teško da će ju i Radman zasjeniti. A i Plenković.