Published On: Pet, lis 5th, 2018

Bošnjačka strana želi dominirati, bitno je da Hrvati budu dio vlasti

Bošnjačka strana želi dominirati, mi želimo spriječiti da BiH bude centralizirana država, za nas je jako bitno da, nakon Općih izbora, hrvatski dužnosnici budu dio vlasti, izjavio je za austrijski Die Presse Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri bi promjena granice između Srbije i Kosova imala utjecaj u HDZ-u BiH u smislu da se Hrvati otcijepe od BiH, Čović je istaknuo da takve ideje ne postoje. “Mi Hrvati se osjećamo odgovorni prema našoj zemlji, međutim zahtijevamo BiH koja jamči da svi konstitutivni narodi Srbi, Bošnjaci i Hrvati imaju ista prava“, rekao je Čović. U osvrtu na to koliko je mogućnost promjene granice između Srbije i Kosova povezana s idejom srpskih političara o otcjepljenju RS-a od BiH, kazao je da bi trebalo računati s tim, da bi u tom slučaju srpski dužnosnici pokušali iskoristiti posljedice. “Razumijem da oni određene informacije plasiraju u javnosti, međutim ne mislim da postoji mogućnost otcjepljenja. Srbi često oslonac vide u Rusiji, Bošnjaci u Turskoj. Kao što je ranije bio vidljiv utjecaj SAD-a, no taj se utjecaj smanjio. Naravno da je EU isto utjecajna, međutim jedan od njenih osobnih problema je koordinacija među njenim članicama. Mi trenutno ne dobivamo jednoglasnu poruku od EU-a. Mi težimo dobiti koliko je prije moguće status kandidata za članstvo u Uniji“, rekao je on.

Na konstataciju novinara “Die Presse“ da se prije četiri godine u BiH prosvjedovalo protiv korupcije, nepotizma i loše socijalne situacije, Čović je, navodeći da su poduzete brojne reforme protiv korupcije, kazao i da, ipak, mora priznati da već dvije godine nema značajnijih pomaka u komunikaciji između tri konstitutivna naroda. “Od onda se manje radilo na reformskim procesima, na pravednosti, na investicijama i nastavku puta ka EU. Ako se prati ekonomske pokazatelje, ne bi se uočilo da postoji kriza, ali opća slika je jako loša“, naveo je Čović.

U dijelu razgovora o gorućem pitanju odlaska mladih ih BiH, priznao je da se nijeuspjelo krojiti jednu sliku države za ljude u kojoj funkcionira sustav pravednosti i u kojoj vide budućnost za svoju djecu.

“Mladi iz sva tri konstitutivna naroda napuštaju BiH jer ovdje ne vide sigurnost. I zato je posebno važno da nakon izbora uspijemo uspostaviti funkcionalnu vlast u koju su uključena sva tri narod“, zaključio je Čović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare