Published On: Čet, stu 28th, 2013

PANISLAMIZAM I BIZNIS: Bošnjaci ratuju u Siriji za 15.000 €

Prema pisanju Avaza, oni se bore na strani pobunjenika protiv režima Bashara al-Assada i svi oni pripadaju radikalnom islamističkom pokretu selefija (vehabija).

Pozivajući se na neimenovane izvore iz Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, list navodi da je glavni motiv za odlazak na sirijsko ratište siromaštvo koje vlada u toj zemlji, a dobrovoljci koji odlaze u Siriju, među kojima ima i mladića od tek 20 godina, za to, navodno, dobiju oko 30.000 konvertibilnih maraka (15.000 eura).

Policija je došla do podatka da i žene iz BiH odlaze na ratište u Siriju, tako što se vjenčavaju, po šerijatu, s ovim momcima i sa njima odlaze u “sirijski pakao”.

Neke obitelji ovih djevojaka, skoro maloljetnih i uglavnom bez škole, koje su muževe upoznale i preko Interneta, prijavile su takve slučajeve policiji, ali iz straha za njihove živote ne govore o tome javno. Neimenovani izvor je potvrdio da dobrovoljcima neko plaća i avionske karte, a obitelj koja ostane dobiva novac.

“Iz Slovenije lete u Beč, iz Beča u Istanbul, a iz Turske prelaze u Siriju”, opisuje policijski izvor rutu putovanja do ratišta na kome su do sada život izgubila najmanje četvorica državljana BiH.

Strahuje se, međutim, da bi broj poginulih mogao biti i veći, jer mahom mijenjaju imena, pa je nemoguće uvijek ustanoviti da li je riječ o državljaninu BiH. Policiji je jasno da postoji organizirana mreža koja dobrovoljce iz BiH šalje u Siriju. Postojeći zakoni, međutim, ne daju mogućnost sankcioniranja ovakvih postupaka.

Posebna opasnost je njihov povratak s ratišta, jer su oni tada “tempirane bombe”, rekli su u Federalnoj upravi policije. Organizatori odlaska, ni dobrovoljci ne mogu biti optuženi za počinjenje kaznenog djela, pa je Ministarstvo sigurnosti iniciralo zakonske promjene kojima bi se uvele kazne za takvo djelovanje.

Lokalni mediji kao jednog od organizatora odlaska mladića na sirijsko ratište spominju Bilala Bosnića iz Bužima u sjeverozapadnoj Bosni, koji, ujedno, važi za jednog od vođa selefijske zajednice u BiH.

Selefizam je ultrakonzervativna struja u islamu, a njegovi zagovornici su u BiH pronašli uporište tijekom rata iu toj zemlji i sada djeluje nekoliko njihovih jakih ogranaka. Najpoznatiji je onaj u selu Gornja Maoča u sjevernoj Bosni čiji je pripadnik bio i Mevlid Jašarević, koji je nedavno osuđen na 15 godina
zatvora zbog terorističkog napada na američko veleposlanstvo u BiH, 2011.godine. Dosta selefija u BiH dolazi iz Sandžaka i Austrije, a njihov broj se povećava, piše list.