Published On: Uto, sij 26th, 2021

BOŠKA ĆAVAR: Nepristojno je prema mom hercegovačkom identitetu reći bosanska rijeka Neretva. Nema to veze s nacijom

Formiranje vlasti i rezultati nakon izbora, koji su u Mostaru održani poslije 12 godina, vruća su tema među svim društvenim skupinama kako u tom gradu tako i čitavoj BiH ali i široj regiji.

O ovim i drugim temama za Klix.ba govorila je novoizabrana vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Grada Mostara Boška Ćavar, koja je zadovoljna rezultatom, ali ne i izbornim procesom i aktivnostima koje su dovele do “pobrojavanja krvnih zrnaca”.

“Izborni proces je pokazao sve svoje nepravilnosti tijekom samog izbornog dana, a pogotovo tijekom izborne noći, kada je počelo brojanje. Već tada smo dobili informacije o intervenciji policije na pojedinim biračkim mjestima i neprimjerenom ponašanju članova biračkih odbora”, govori Ćavar za Klix.ba. Sve to je, kako navodi, dovelo do sumnje da izborni rezultat izražava volju birača.

“Ponovnim brojanjem se pokazalo da su naše sumnje bile opravdane, stoga smo s punim pravom odaslali žalbe na koje CIK nije na ispravan način reagirao. Ponovljenim prebrojavanjem na samo nekoliko biračkih mjesta je utvrđeno kako je Bh. Bloku pokradeno više stotina glasova te da su Irmi Baraliji bile oduzete 83 preferencije”, pojašnjava naša sugovornica.

Zbog toga smatra da postojeći izborni zakon ne može dočekati 2022. godinu i da se moraju uraditi izmjene kako bi građani stekli povjerenje u izborni proces. Usprkos svemu, kako naglašava, Naša stranka je u Mostaru postigla veliki uspjeh i u stranci su svi zadovoljni osvojenim mandatima s obzirom na to da do sada nisu imali svoje predstavnike u vlasti Mostara.

Naša stranka je u koaliciji Bh. Blok na izbore izašla sa SDP-om, osvojivši šest mandata, a uz Prvu mostarsku partiju, koja im je dala podršku i jedan mandat, su poželjan partner za pregovore o uspostavi vlasti.

“Bh. blok će voditi dobronamjerne razgovore sa svim strankama i koalicijama koje će participirati u GV Mostara. Očekujem da ćemo uspjeti ostvariti dobru suradnju među svim vijećnicima te da ćemo se u našem radu isključivo voditi dobrim projektnim idejama za dobrobit grada i svih njegovih građanki i građana”, ističe novoizabrana vijećnica Mostara.

Za gradonačelničku poziciju, smatra ona, jedini pravi izbor je Irma Baralija.

“Irma Baralija je jedini pravi izbor za ovu poziciju, jer je zaslužna prije svega za izbore i vraćanje demokracije u Mostar. A osim toga, osvojila je najveći postotak preferencija od svih kandidata na listama za Gradsko vijeće”, ustvrdila je naša sugovornica.

Na naše pitanje koga bi od kandidata osim Irme Baralije podržala i pod kojim uvjetima odgovara: “Irma Bralija je moj izbor i o drugima i ne razmišljam”.

No, ozbiljno razmišlja o gradskoj blagajni Mostara koja je burna tema na višim nivoima vlasti.

“Federalni Parlament godinama donosi odluke o budžetu Grada Mostara, jer je tu ulogu preuzeo od vijeća kojeg nije bilo, ali sada kada je izabran novi saziv Vijeća nema nikakvog razloga da se o budžetu odlučuje bilo gdje drugo sem u Mostaru. Nas 35 vijećnika kojima su građani ukazali povjerenje će odlučiti koji su to prioriteti za ovu godinu”, ističe Ćavar.

Upravo budžet Grada Mostar je bio razlog zbog kojeg je Bh. Blok odbio sastanak o formiranju vlasti s Koalicijom za Mostar za prošli ponedjeljak, navodeći da je nekorektno da SDA traži sastanak s njima dan prije nego s HDZ-om odlučuje o budžetu bez nove vlasti.

Ćavar ne isključuje mogućnost da SDA i HDZ već imaju sporazum o uspostavi vlasti.

“Budući da su to prirodni partneri godinama i da čine vlast na svim nivoima, ne bi me ništa začudilo da su napravili i ovaj dogovor”, kaže Ćavar. Otvoreno nam govori i o tome koliko su u Mostaru izbori probudili nacionalizam.

“Meni se čini da je bio pomak prema građanskom Mostaru, ali su se ipak pojedine stranke pobrinule da prebrojavaju krvna zrnca”, rezignirana je novoizabrana vijećnica.

Priča nam i kako su nju pojedini počeli nazivati “Komšićka”, što joj nije lako palo.

“Taj ‘epitet’ sam čula od svojih prijatelja i nije mi bilo drago. Ja sam građanka Grada Mostara i do sada se nisam ogriješila ni na kakav način o njegove građane. Moji glasači su mi dali povjerenje na osnovu mog aktivizma i rada za zdravije društvo, a gospodin Komšić koalira sa SDA i cementira etno politike”, ustvrdila je Ćavar.

Smatra kako ona nije osoba koja se može na bilo koji način porediti sa Željkom Komšićem te bez zadrške komentira njegovo političko djelovanje.

“Željko Komšić je loš izbor jer ne radi. Pa sjetite se koliko je mogao uraditi i za Hrvate i za sve građane BiH kao državni parlamentarac, a nije uradio ništa, nijedno pitanje nije postavio, nijednu inicijativu nije podnio”, ističe naša sugovornica.

Podsjeća i na to što je Komšić uradio kao član Predsjedništva iz njezine perspektive.

“Vježbao je retoriku s Dodikom. On kao spašavao BiH od Dodika, a ovaj kao spašavao RS od njega, pri tome je jasno da Bosni i Hercegovini ili Republici Srpskoj najviše šteti upravo takvo ponašanje. Dosta je toga, mi još uvijek nemamo nijednog vakciniranog građanina. Dajte, eto, korona nam je zajednički neprijatelj, pa da vidimo kako ćete nas obraniti, dokažite se. Prošnjom od Vučića ili učešćem u humanitarnim programima za dodjelu vakcina? E, tu vi vidite tko su ustvari ti ljudi, na međunarodnom planu. Dok za unutrašnju potrebu glume velike lidere, vani su neko na koga se gleda s visine, neko kome treba pomoći ili neko koga je lako ucijeniti”, govori Ćavar bez zadrške.

S druge strane, naglašava da je Dragan Čović imao bezbroj prilika da uradi nešto za dobrobit Hrvata pa se pita što je to uradio?

“Što HDZ-u smeta Komšić, ili bilo tko drugi, da u mjestima gdje je HDZ na vlasti ljudima bude dobro. Ogromna većina toga što se odnosi na kvalitetu života građana rješava se na lokalnom ili kantonalnom nivou. Pogledajte bisere u kojima HDZ vlada: Čapljina, Mostar, Stolac, Ljubuški, Kupres, Neum, Livno… Nejasno je krajnje kada vidite tu ljepotu i prazne kuće. U tim krajevima, što god da posadite, niče i kvalitetno je, isplativo. Turistički je atraktivno – od mora, do skijališta. Sva ta mjesta imaju jaku industrijsku tradiciju. Dovoljno je spomenuti Aluminij, Zračnu luku, Žitopromet, Soko… koje su uspjeli pokrasti i uništiti”, tvrdi Ćavar.

Objasnila nam je i zašto smatra da u Hercegovini ne može biti ništa “probosansko”.

“Nemam ja ništa protiv Bosne i bilo čega bosanskog. Za Unu sam se spremna zalagati koliko i za Neretvu kraj koje sam odrasla. Za Unu možemo reći da je bosanska i da je bosanskohercegovačka rijeka. Za Neretvu možemo reći da je hercegovačka i bosanskohercegovačka. Nepristojno je prema mom regionalnom, hercegovačkom identitetu reći bosanska rijeka Neretva. Nema to veze s nacijom. I Srbi i Hrvati i Bošnjaci jednako se ljute na to. Ima, naravno, i onih koji bi htjeli da je to samo bosanska ili hrvatska rijeka, ali ima nas dosta koji nismo iz te priče. U svoj toj priči o nacionalnim i vjerskim identitetima zapostavljeni su regionalni koji su itekako živi i do čega je ljudima stalo. Neće Bosne biti manje ako joj se doda Hercegovina. To je moj pogled na taj problem. U politici ja pripadam bosanskohercegovačkom bloku. I mislim da je to ono čemu jedino i mogu pripadati”, pojasnila je novoizabrana mostarska vijećnica.

Na kraju je ocijenila aktualnu političku situaciju u BiH i refleksije tog stanja na Mostar.

“Počele su se događati promjene u cijeloj državi od Banje Luke, Sarajeva pa evo lagano i do Mostara. Moja želja je napredna BiH u kojoj ćemo više raditi i manje pričati”, zaključila je Ćavar u razgovoru za Klix.ba.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>