Published On: Pet, tra 16th, 2021

Borut Pahor: Nisam bio upoznat ni sa kakvim “non-paperom”

LJUBLJANA – U povodu izvještavanja medija u Sloveniji o postojanju tzv. “non papera“, dokumenta o promjeni granica na Zapadnom Balkanu, predsjednik Slovenije Borut Pahor upriličio je u petak tiskovnu konfernciju, na kojoj je istaknuo kako svaku priliku koju ima iskoristi za iznijeti svoje stajalište o širenju Europske unije na Zapadni Balkan.

“Prvo, odlučno podupirem širenje EU-a na države Zapadnog Balkana. Drugo, proširenje EU-a  državama Zapadnog Balkana je geopolitičko pitanje prve kategorije. Treće, zagovaram tezu da bi bilo, zbog svih okolnosti, najbolje kada bi se EU odlučila u razumno kratko vrijeme u Uniju uključi sve države Zapadnog Balkana i tome prilagoditi svoju strategiju proširenja.

Četvrto, širenje EU-a na države Zapadnog Balkana postaje sve više i ptianje vremena, ne samo političke volje. Peto, brže širenje EU na regiju također bi smanjilo značenje naivnih i opasnih zamisli o mijenjanju granica koje se, zbog prilika, ne može dogoditi mirnim putem. Sve te zamisli o promjeni granica odbijam. Šesto, brži proces uključivanja zemalja Zapadnog Balkana značajno bi ojačao načelo teritorijane cjelovitosti država, rješavanja njihovih bilateralnih pitanja te bi bitno ojačalo stabilnost regije i cijele Europe”, istaknuo je Pahor te iskoristio prigodu pozvati sve lidere Zapadnog Balkana da brže provedu reforme i naprave iskorak na putu ka EU.

Kako je dodao, tim stvarima posvećuje pozornost već više od 10 godina. “Brzo proširenje EU-a na Balkan zapravo je i pitanje vremena, a ne samo političke volje. Ako se to ne dogodi, za posljedicu može imati rast nacionalizma u tim državama i angažiran utjecaj trećih država. Uključenje Zapadnog Balkana u EU bi značilo očuvanje cjelovitosti država, rješavanje njihovih problema i doprinijelo bi stabilnosti cijele regijea i cijele Europe“, naveo je slovenski predsjednik i dodao da bi članstvo u EU umanjilo naivne ideje o mijenjaju granica koje se ne mogu dogoditi mirnim putem.

“Odbijam sve opasne ideje o promjeni granica“, poručio je.

Pahor se dotaknuo i svog nedavnog posjeta BiH i razgovora s trojicom članova Predsjedništva BiH, s čim u svezi je ponovio da je prijatelj države BiH, njene teritorijalne cjelovitosti i njene euroatlantske perspektive.

“Jedan sam od rijetkih šefova država koji tako jasno naglašavaju značenje pomirenja. Kao predsjednik sam BiH posjetio sedam puta. U vrijeme svog zadnjeg posjete, nisam bio upoznat s nikakvim ‘non-paperom’. Zamisli o konačnom raspadu Jugoslavije i mijenjanju postojećih granica odlučno se protivim jer ne vjerujem da je to moguće postići mirnim putem. I o tome sam javno govorio”, naveo je Pahor koji je, pak, odbio komentirati izjave lidera u BiH uz opasku da o “non paperu“ nije razgovarao ni sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.