Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

Borrell: Zaobišli smo Mađarsku; Mađari: Kršenjem europskih pravila

Must Read

Europska unija je pronašla način da iskoristi prihode od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, usprkos blokadama Mađarske, izjavio je u ponedjeljak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Vlade EU su se u svibnju složile da koriste profit od imovine zamrznute unutar bloka za pomoć Ukrajini, pri čemu je 90 posto sredstava namijenjeno za vojnu pomoć. Mađarska, međutim blokira odobrenje potrebnih zakonskih mjera, kažu diplomate.

Mađarska održava srdačnije odnose s Moskvom od bilo koje druge države članice EU. Budimpešta ne daje oružje Ukrajini, a premijer Viktor Orban kritizirao je druge članice EU i NATO-a zbog toga, tvrdeći da potpiruju rat.

S prvom tranšom prihoda u vrijednosti od 1,4 milijarde eura koja dospijeva idućeg tjedna, dužnosnici EU traže način da omoguće da se sredstva odmah iskoriste za pomoć Ukrajini u obrani od ruske invazije.

Borrell je kazao da su dužnosnici EU sada pronašli način da odobre mjere bez potrebe za pristankom bilo koje države članice koja se suzdržava od prvobitne odluke.

– Imamo zakonsku proceduru kako bismo izbjegli bilo kakvu blokadu – izjavio je on uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU u Luksemburgu.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nije razgovarao s novinarima na putu ka sastanku. U kratkom komentaru na Facebooku, naveo je:

– Milijarde više za Ukrajinu, ovaj put kršenjem europskih pravila i izostavljanjem Mađarske.

Borrell je, međutim kazao da, “budući da Mađarska nije sudjelovala u odluci, nije neophodno da sudjeluje u provedbi”.

– Sada moramo provesti tu odluku. Novac će stići idućeg tjedna. I ja ne mogu držati taj novac u džepu, taj novac je za vojnu podršku Ukrajini – izjavio je novinarima.

Borrell je kazao kako se nada da će ministri podržati plan na svom sastanku.

Plan EU za trenutno korištenje profita od zamrznute ruske imovine odvojen je od odluke čelnika G7 u ovom mjesecu da buduća sredstva iskoriste za financiranje 50 milijardi dolara zajmova Ukrajini, prenosi Reuters.

- Advertisement -

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -