BORELL: Da bi se izbori održali potreban je novi izborni zakon

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je da je potreban novi izborni zakon da bi se izbori u BiH održali u skladu sa stavovima Vijeća Europe i Venecijanske komisije.

“Braneći Bosnu i Hercegovinu, Europska unija brani i svoje vrijednosti. BiH smatramo dijelom jedne šire europske perspektive i ohrabrujemo vas da nastavite raditi na europskom putu”, rekao je uz ostalo Borrell gostujući u emisiji Pressing N1 televizije.

Borrell: Rusija će pokušati pojačati utjecaj u regiji

Borrell je kazao kako će Rusija neminovno pokušavati pojačati svoj “već dovoljno snažan utjecaj u regiji” te poručio kako će rat imati posljedice za cijeli svijet koje će se, prije svega, ogledati u povećanju cijena hrane i energenata. To će, dodaje, biti značajan udar na globalnu ekonomiju.

(1088) Josep Borrell u Pressingu: Braneći BiH, EU brani svoje vrijednosti – YouTube

“Moramo građanima objasniti šta se događa. Imate jako puno propagande i dezinformacija iz Rusije. S tim se moramo suočavati, pojašnjavati što se događa i koje su posljedice. Potrebno je prije svega osigurati prave informacije građanima, a u narednim koracima aktivirati proces približavanj svih šest zemalja Zapadnog Balkana na njihovom europskom putu”, rekao je Borrell.

Istaknuo je kako i Albanija, Sjeverna Makedonija i BiH imaju isti zahtjev – ubrzanje puta u EU, što je, kaže Borrell prihvatljivo, s tim da sve zemlje moraju ispunjavati svoje zadatke, ne zbog članstva već zbog građana. Neki od segmenata su borba protiv korupcije, prevladavanja poteškoća iz prošlosti, ekonomska perspektiva, jačanje demokracije itd.

Govoreći o svojoj posjeti Bosni i Hercegovini, kazao je kako nije tu da bilo koga krivi ili upire prstom.

“Došao sam da zajednički s onima koji su na čelu institucija analiziram posljedice rata i kako napredovati na EU putu. Ovo nije samo stvar političara već i građana. Građani moraju raditi snažnije na pomirenju, prekinuti praksu nacionalno podijeljenih škola, ići ka integraciji. Trideset godina je prošlo od opsade Sarajeva, krajnje vrijeme je da radimo na integraciji, pogotovo škola, što je osnovni temelj za buduće naraštaje. Nije važan samo Izborni zakon, mislim jeste važan, ali imaju i druga pitanja koja su bitna”, rekao je Borrell.

“Povećanje broja vojnika EUFOR-a je zbog predostrožnosti, nije nikakvo upozorenje”

Borrell je danas posjetio operaciju ALTHEA i poručio kako su oni tu da bi očuvali sigurnost. S druge strane, kazao je kako prema njegovim informacijama, NATO neće raspoređivati trupe u BiH.

Istakao je kako se nada da njihov angažman neće biti potreban, ali da, ukoliko bude bilo potrebe, spremni su poslati dodatni broj vojnika.

“Moram pojasniti da je ova mjera povećanja broja ljudstva donesena iz predostrožnosti. To ne znači da nešto očekujemo u narednim danima. Rat u Ukrajini je izravno utjecao na izmjenu obrambene i sigurnosne slike Europe. Ova mjera sa EUFOR-om nije nikakvo upozorenje već mjera predostrožnosti koja ide u prilog miru i stabilnosti BiH”, rekao je Borrell.

Borrell: Učinit ćemo sve što je u našoj moći da spriječimo 3. svjetski rat

Pritisak na Rusiju planiraju nastaviti kao do sada – mjerama i sankcijama. Poručuje da će “EU učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi treći svjetski rat”.

“S naše strane nećemo isprovocirati nikakvu situaciju koja bi omogućila proširenje rata na druga područja. Neki su insistirali na zoni zabrane letova, ali to bi bila objava rata”, kazao je.

EU nema u planu praviti svoju vojsku, ali ima u planu jačanje vojska 27 članica EU.

“Izdvajanja sada za vojsku u okviru 27 zemalja članica su tri puta viša od Rusije, ali nam efikasnost nije ista. Moramo objediniti svoje kapacitete kako bi izbjegli nepotrebna dupliciranja, prevladati nedostatke koje imamo kako bi osigurali otpornost i snagu u vojnom smislu. Naravno, NATO će i dalje biti jedna od najvažnijih resursa kao jamac obrane teritorijalnoga integriteta Europe, ali s jačom Europom jača i NATO i mi ćemo svakako biti spremni dogovoriti na situacije u kojima NATO neće biti dovoljan”, rekao je Borrell za N1.

“U Srbiji javno mnijenje podložno dezinformacija ruske propagande”

Govoreći o Srbiji i njenom vanjskopolitičkom neusklađivanju s vanjskopolitičkim stavovima EU kada je u pitanju Rusija, Borrell je rekao kako se situacija treba gledati u širem smislu. Podsjetio je da se Srbija izjasnila protiv Rusije u UN-u i da tu činjenicu ne treba zanemariti. No, imao je i poruku.

“Na europskom putu obveza je usklađivanja s vanjskom politikom EU. Srbija nema tako visok stupanj usklađivanja za razliku od drugih zemalja koje imaju veći stupanj usklađenosti. Snažni su napori Rusije kojima opravdava vojna djelovanja koja su invazija. U svakoj zemlji imate to. U Srbiji javno mnijenje je više podložno dezinformacija ruske propagande u pokušaju da se opravda agresija na Ukrajinu navodeći genocid, da je predsjednik Zelenski fašista kojem se trebala osuditi u Nirnbergu… Ali ne mogu shvati da netko može povjerovati u to”, naglasio je.

“EK može uvesti sankcije bez jednoglasne odluke”

Govoreći o pismu Miloradu Dodiku i upozorenjima koje je uputio, naveo je kako je Europska komisija već suspendirala dva financijska projekta koja se tiču i RS. No, ta odluka se, dodaje, može promijeniti i to zahtjeva povratak u institucije BiH.

“Nije nikakva tajna. Javno sam u pismu tražio da se ne urušavaju institucije BiH. Ovo je put za nigdje. Dezintegracija BiH, secesionističke tendencije, podjela zemlje – to ne vodi nigdje. Sankcije se mogu uvesti bez jednoglasne odluke jer postojeći pravni okvir ne zahtijeva jednoglasnu odluku, ali naša preferencija je da govorimo o jednom dijalogu. Insistiramo na poštivanju ustava i neoduzimanju nadležnosti s razine BiH, te obustavljanje bilo kakvog procesa koji ide u pravcu secesionizma”, poručio je ponovo.

Potreban novi izborni zakon da bi se održali izbori

Na kraju je govorio i o izborima u BiH. Kazao je kako je, da bi se izbori održali u skladu sa stavovima Vijeća Europe i Venecijanske komisije, potreban novi izborni zakon.

“Ali, on nije jedina stvar koja nas brine. Ja vjerujem da grane brinu brojne druge stvari i teme po kojima je potreban angažman institucija”, zaključio je Borrell, prenosi Hms.ba

more recommended stories