Petak, 21 lipnja, 2024

Borci Islamske države se povukli iz svih kvartova Kobanea

Must Read

Militantna grupa Islamska država protjerana je iz većeg dijela sjevernog sirijskog grada Kobanea, priopćila je kurdska zapovjednica za BBC.

Bahrain Kandal izjavila je u četvrtak da su se borci Islamske države povukli iz svih kvartova pograničnog sirijskog grada, izuzev dva istočna kvarta u kojima pružaju otpor.

”Zračni udari pod američkim vodstvom pomogli su u potiskivanju militanata”, dodala je.

Njena izjava dolazi nakon što je novi povjerenik UN-a za ljudska prava nazvao Islamsku državu kao “potencijalno genocidni pokret”.

Bitka za Kobane

Bahrain Kandal, koja zapovijeda kurdskim borcima u istočnim dijelovima Kobanea, izjavila je u u telefonskom intervjuu za BBC kako se nada da će grad biti uskoro oslobođen.

Kandal je izjavila da je njena paravojna grupa dobivala pomoć u oružju, opremi i borcima, ali je odbila reći kako.

Bitka za Kobane, koji je također poznat kao Ayn al-Arab, smatra se velikim testom uspjeha kampanje pod američkim vodstvom protiv Islamske države, piše Fena.

U međuvremenu je Zeid Ra’ad al Hussein, novi povjerenik UN-a za ljudska prava, opisao Islamsku državu kao “suprotnost ljudskim pravima i đavolji, potencijalno genocidni pokret”.

Aktivisti tvrde da je više od 600 osoba poginulo otkako je džihadistička grupa pokrenula napad na strateški grad Kobane prije mjesec dana.

Borci Islamske države, koji su osvojili veliki dio Sirije i Iraka, postali su zloglasni po svojoj brutalnoj taktici, uključujući masovna ubojstva i odrubljivanja glava vojnicima i novinarima, piše Fena.

Rusija – SAD: Nema sporazuma o razmjeni informacija o grupi Islamska država

Rusija i Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu se sporazumjele o razmjeni informacija koje se odnose na grupu Islamska država, priopćila je u četvrtak ruska diplomacije.

U kratkom priopćenju o uspostavljanju “takozvane” razmjene informacija između Moskve i Washingtona u domenu obavještavanja koje je u utorak najavio američki državni tajnik John Kerry, ruski ministar vanjskih poslova Sergej lavrov naglasio je da Rusija “neće sudjelovati u bilo kakvoj koaliciji formiranoj bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a”, prenosi agencija AFP.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Bošnjak razgovarala s predstavnikom UNICEF-a: Digitalno obrazovanje pokretač društvenog i ekonomskog razvoja

Bošnjak razgovarala s predstavnikom UNICEF-a: Digitalno obrazovanje pokretač društvenog i ekonomskog razvoja - Hrvatski Medijski Servis U Sarajevu je danas...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -