Subota, 15 lipnja, 2024

Blizu 60.000 pravnih osoba u BiH ima blokiran račun. Na popisu i državne institucije

Must Read

Centralna banka BiH objavila je popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, koji na 2.335 stranica sadrži 58.054 blokiranih računa, kao i 35.693 tvrtki koje imaju bar jedan blokiran račun.

Struktura pravnih osoba čiji su računi blokirani jako je raznolika pa se tako na popisu nalaze imena brojnih banaka, kompanija, institucija, političkih stranaka, sudova, općina, škola, bolnica, medija, kao i kafića, frizerskih salona i drugih.

Prema prvim reagiranjima ekonomskih analitičara, ovaj enormno visoki broj blokiranih računa upućuje ne zaključak da se gospodarstvo BiH nalazi u veoma teškom stanju kojem prijeti ekonomski kolaps.

“Večernji list” u izdanju za BiH ukazuje na činjenicu da se na popisu nalaze i institucije poput Uprave za neizravno oporezivanje, Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, ali i neke privatne visokoškolske ustanove, te sportski savezi, kojima je blokiran najmanje jedan račun.

Računi su blokirani i institucijama poput agencija za privatizaciju u nekim županijama, koje umjesto da rade na oporavku gospodarstva nisu u stanju da otklone blokade svojih računa.

Popis bilježi blokadu računa tvrtki čiji su vlasnici obitelji Lijanović, Selimović, neke od podružnica stranaka SDA, HDZ, SDS, Hrvatski pravaški blok itd.

Na popisu se nalaze i sudovi u Livnu, Širokom Brijegu, kao i druge pravosudne instance u BiH.

Centralna banka BiH objavila je i popis odvjetnika, vlasnika benzinskih pumpi, detektivskih i turističkih agencija itd. Iz te institucije je najavljeno da će popis biti ažuriran mjesečno.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -