Published On: Wed, Oct 7th, 2015

BLIŽE SE IZBORI, POVEĆAN UVOZ FRAZETINA IZ HRATSKE: “Moramo se zauzimati za punu ravnopravnost Hrvata u BiH”

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor ocijenila je dobrim odnose između BiH i Hrvatske, ali da moraju biti mnogo konstruktivniji.

“Hrvatska mora snažno podupirati ulazak BiH u euroatlantske integracije. Tu mislim na snažnu potporu u svemu što BiH može pomoći kao državi koja želi biti kandidatkinja, naravno bez patroniziranja. Jer, BiH je suverena država.

Ali, svakako moramo se nastaviti zauzimati za punu ravnopravnost hrvatskog naroda s ostala dva u BiH, i to s pozicije dobrog susjeda”, izjavila je Kosor u intervjuu za današnji Dnevni avaz.

Ona je dala intervju Dnevnom avazu nakon što je jučer potpisala sporazum s Radimirom Čačićem na osnovu kojeg će na predstojećim izborima u Hrvatskoj kao nezavisna zastupnica biti nositeljica liste Narodne stranke Reformisti u petoj izbornoj jedinici.

“Nije to koalicija u klasičnom smislu. Mi smo dugo razgovarali te sam kao neovisna kandidatkinja na njegovoj listi.

Nisam ušla u njegovu stranku niti sam na bilo koji način vezana poslije izbora. Ovo je bila korektna ponuda zato što mi omogućava da imam određenu infrastrukturu bez koje ne možete na izbore. Gospodin Čačić vrlo je jasno iznio zašto mene cijeni kao osobu i kao političarku. Rekla bih da smo u politici njegovali neku vrstu odnosa za koje smatram normalnim u politici, a to je da onoga tko je s druge strane ne smatraš neprijateljem”, kazala je Kosor za Avaz.

Kandidat HNS-a čiji je Čačić svojedobno bio predsjednik, Stjepan Mesić svojedobno je za Jadranku Kosor izjavio da djeluje kao da iskače iz paštete. Jadranka i Stjepan danas su prijatelji. A Karamarko, Mesićev šef ureda vodi HDZ.