Published On: Čet, svi 6th, 2021

Blinken pozvao Rusiju da prestane sa agresivnim ponašanjem prema Ukrajini

KIJEV – Šef američke diplomacije Anthony Blinken pozvao je danas Rusiju da zaustavi agresivno ponašanje prema Ukrajini, nakon što je zadržala značajan broj vojnika na granici s tom zemljom, unatoč povlačenju.

“Tražimo od Rusije da zaustavi svoje opasne i agresivne akcije. Svjesni smo da je Rusija povukla neke snage s granice s Ukrajinom, ali vidimo da se tamo još uvijek nalazi velik broj vojnika i opreme “, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim i obećao da će Sjedinjene Države nastaviti  suradnju s Ukrajinom kako bi ih obranili od agresije.”

Zelenski je rekao da je i dalje prisutna ruska vojna prijetnja koja je povukla samo mali broj vojnika s granice s Ukrajinom.

“Vjerujemo da smanjenje (broja ruskih vojnika) ide presporo, zbog čega i dalje postoji prijetnja”, rekao je ukrajinski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za tisak s Blinkenom, prenosi Beta.

Moskva već tjednima raspoređuje desetke tisuća vojnika na granici s Ukrajinom, službeno zbog vojnih vježbi, što je izazvalo napetosti s Kijevom i zapadnim zemljama.

Zelenski se zahvalio Blinkenu na potpori Sjedinjenih Država, ocjenjujući da je “puno učinjeno na zaustavljanju eskalacije”.