Published On: Sri, svi 19th, 2021

Blinken i Lavrov se sastaju na Islandu: Hoće li se to suresti Biden i Putin?

Američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebali bi održati razgovore u srijedu navečer uoči eventualnog predsjedničkog samita u lipnju u pokušaju poboljšanja loših odnosa između bivših hladnoratovskih neprijatelja.

Razgovori licem u lice na marginama skupa osam ministara vanjskih poslova u Reykjaviku bit će susret na najvišoj razini otkako je u siječnju američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Odnosi između dvije sile dodatno su narušeni kada je Biden – nedugo na predsjedničkoj poziciji – izjavio da smatra predsjednika Vladimira Putina “ubojicom”, nagnavši Moskvu da pozove svog veleposlanika u Washingtonu na konsultacije u Kremlju. Veleposlanik se još nije vratio.

Washington je potom uveo sankcije i protjerao ruske diplomate zbog “malignih” aktivnosti koje Moskva negira, što je nagnalo Rusiju da uvede kontramjere. Moskva je kasnije zabranila američkom veleposlanstvu da angažira lokalno osoblje.

Uzimajući u obzir postojeće zategnute odnose, trenutni pomaci na sastanku između Blinkena i Lavrova vjerovatno će biti skromni, iako bi oni mogli otvoriti put za samit Putina i Bidena narednog mjeseca, prenosi Reuters.