Srijeda, 24 travnja, 2024

BLAŽEKOVIĆ: Hrvate u BiH Hrvatska treba poduprijeti više ekonomski i u zaštiti kulturnog identiteta

Must Read

”Hrvatska je sigurno najviše zainteresirana, od svih zemalja, da BiH što prije uđe u NATO i Europsku uniju zbog dužine granice od 1.000 km, gdje je važno imati stabilnu i perspektivnu zemlju.

U narednom razdoblju očekuju se bilateralni razgovori i zaključivanje sporazuma o graničnim prijelazima, što podrazumijeva definiranje te granice”, rekao je Boris Blažeković, šef Delegacije Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i zastupnik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata u Hrvatskom saboru.

Hrvatska bi za otprilike godinu i po trebala pristupiti Šengenskom ugovoru, što znači da su granice s BiH u potpunosti definirane.

”Vjerujemo da tu neće biti nekih većih problema i da ćemo mi to, u inače dobroj suradnji s BiH uspjeti dogovoriti”, kaže Blažeković.

Ocjenjujući proces ulaska BiH u NATO naglašava da je NATO osim što je vojni savez i ”još više politička organizacija”.

”Sjevernoatlantski savez je savez zemalja koje dijele iste vrijednosti. U tom kontekstu kada BiH u političkom i društvenom smislu dosegne te vrijednosti bit će nesmetan njen ulazak u NATO”, kazao je Blažeković.

Govoreći o perspektivi Hrvatske, odnosno hrvatskog pogleda na trenutnu situaciju u BiH kazao je da je Hrvatskoj Bosna i Hercegovina izuzetno važna.

”Osim što nam je najbliži susjed, važni su nam i Hrvati kao jedan od konstitutivnih naroda. Normalno je da i ti ljudi gledaju na Hrvatsku kao državu koja ih treba poduprijeti.

Hrvatska treba poduprijeti Hrvate u BiH više ekonomski i u zaštiti kulturnog identiteta, a manje politički. Oni trebaju sami zajedno sa svojim partnerima u BiH donijeti značajne političke odluke”, kazao je Blažeković.

U pogledu posljednjih događanja, prosvjeda u BiH koji su, po njegovim riječima, fokusirali pažnju cijele Europske unije na BiH, kaže da je”Hrvatska tu da pomogne BiH sa svojim iskustvom i energijom na sve moguće načine da postane punopravna članica i NATO-a i EU“.

”Tu nema zadrške to je naprosto konsenzualno što se tiče svih političkih stranaka i političkih elita u Hrvatskoj. BiH na to može računati, a elite BiH moraju naći načina da iskoriste našu pamet”,  ističe Blažeković.

Krivca za situaciju u BiH vidi prije svega u okolnostima – ”krvavom raspadu Jugoslavije i svim nedjelima koja su se tu događala”.

”Sve to zajedno čine teškoće u državi koje su prisutne. Vjerojatno, najveća odgovornost je na političkim i intelektualnim elitama BiH. Međunarodna zajednica u svemu tome nije nevina. Jasno je da Daytonski mirovni sporazum, koji nije stvorio funkcionalnu državu, ima za posljedicu unutrašnje stanje”, navodi Blažeković.

Smatra da situacija u Ukrajini govori koliko je važno imati stabilnost i sigurnost u okruženju. Važnost sigurnosti zapadnog Balkana, tvrdi, za Hrvatsku je neizmjerna, kao i za cijelu Europu.

Komentirajući protekle izbore u Srbiji na kojima je pobijedila Srpska napredna stranka, kaže da ”očito članovi ove stranke imaju želje i volje za europskim integracijama – uređenjem svoje zemlje, te stavljanjem određenih vrijednosti kao okvir unutar kojeg država može djelovati”.

”Samim tim, ta ekipa s Aleksandrom Vučićem na čelu želi ući u Europsku uniju i urediti institucije i krenuti u boljem smjeru Europe, što i svi želimo”, zaključio je Boris Blažeković, šef Delegacije Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i zastupnik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata u Hrvatskom saboru.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x