Published On: Uto, pro 22nd, 2020

BLAGO NEUPUĆENIMA U ISTINU, NJIHOVA SU SUDIŠTA NEBESKA: Ovaj čovjek zove se Sudac Agius. On nikada nije čuo za mjesto “Križančevo selo”

Odavanjem dužne počasti, danas je obilježena 27. godišnjica zločina u Križančevom Selu.

Sjećanje je to na 22. prosinca 1993. godine, kada su u napadu na Križančevo Selo i kasnije kao odvedeni u logor, ubijene 64 osobe, civili i pripadnici HVO-a.

Tužnoj obljetnici nazočili su članovi obitelji, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici izvršne i političke vlasti i nevladinih udruga.

Mimohodu, koji je sa zastavama postrojbi i udruga HVO-a krenuo od crkve u Dubravici prema Spomen obilježju, pridružili su se mještani, kao i članovi planinarskih društava, koji su i ove godine sudjelovali u Koloni sjećanja i nade. Podsjetimo, u organizaciji HPD „Vitez“, na dan sjećanja na žrtve Križančeva Sela, planinari pješače put dug 14 kilometara, od crkve-bolnice u Novoj Biloj do Križančevog Sela. Zbog aktualne epidemiološke situacije, ove godine su iz Nove Bile krenuli članovi HPD „Vitez“ i HPD „Sveti Duh“ Nova Bila, dok su članovi PD „TIM“ Busovača u Križančevo Selo stigli iz Busovače.

Napad na Križančevo Selo dogodio se u vrijeme dogovorenog dvodnevnog primirja, potpisanog zbog dolaska Konvoja Bijeli put.

Ovaj ratni zločin uopće nije procesuiran pred Haškim tribunalom.

Vitez 22.12.1993. godine.

  • U napadu na Križančevo selo postrojbe Armije BiH ubile 64 vojnika i civila a selo zapaljeno i opljačkano.
  • Ranjeno i zarobljeno 30 vojnika koje je registrirao Međunarodni crveni križ, a koji su nakon 39 dana posredstvom UNPROFOR-a i europskih promatrača razmijenjena na crti razdvajanja zvanoj Gropcic kod Dubravice.
  • Tijela su im bila potpuno izmasakrirana tako da ih je jedan prepoznala bližnja rodbina.
  • Za taj zločin još nitko nije optužen od strane Armije BiH.
  • Tek 8. studenoga 2018. godine SIPA je na području Viteza, Sarajeva i Zenice uhitila osmoricu Bošnjaka – bivših pripadnika Armije BiH, osumnjičenih za ratni zločin u Križančevom Selu.
  • Među njima su i bivši pripadnici i zapovjednici Armije BiH s područja Središnje Bosne i Viteza.
  • Uhićeni su: Ibrahim Purić, Ibrahim Tarazija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Šaćir Omanović, Kasim Kavazović i Sadik Omanović.
  • Tužiteljstvo BiH je priopćilo da su postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme rata, počinivši ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančeva sela, Šafradina i Dubravice, “gdje je 22. prosinca 1993. ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i za brutalnu smrt i komadanje dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti, zatim za pljačkanje i uništavanje imovine.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>