Published On: Sri, stu 7th, 2012

BK BiH pozvala katolike u BiH da vole svoj dom, zavičaj i svoju domovinu.

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su od 5. do 7. studenog 2012. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu svoje 56. redovno zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice, predsjednika BK BiH, a sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH. Biskupi su primili na znanje da ne mogu doći delegati triju pozvanih Biskupskih konferencija zbog istovremenog zasjedanja odnosno zbog nacionalnog zahvalnog hodočašća u Rim.

Osvrćući se na prošlo zasjedanje, biskupi su konstatirali da su sve preuzete obveze izvršene. Također su razmotrili sve pristigle dopise i odredili svoje delegate i termine za predstojeće susrete tijekom naredne godine.

Biskupi su saslušali izvješće biskupa Komarice s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održanog u St. Gallenu (Švicarska) od 27. do 30. rujna 2012. tijekom kojeg se raspravljalo o aktualnim izazovima za Crkvu i o njezinom poslanju na europskom kontinentu.

Zahvalni su da je tijekom zasjedanja dana mogućnost i za predstavljanje situacije Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini kao i za iskazanu potporu da i katolici sa svima drugima jednako uživaju sva ljudska prava i slobode u ovoj zemlji.

Biskupi su saslušali izvješće biskupa Semrena koji je bio njihov delegat na XIII. redovitoj Biskupskoj sinodi o novoj evangelizaciji i prenošenju vjere održanoj od 7. do 28. listopada 2012. u Vatikanu. Saslušali su i osvrt kardinala Puljića kojeg je papa Benedikt XVI. imenovao sinodalnim ocem.

Tijekom Sinode je, između ostalog, naglašeno da se Kristovo evanđelje ne nameće nego nudi kao poruka mira, ljepote, istine i nade, ali i istaknuta vjerska sloboda kao temeljno ljudsko pravo koje obuhvaća slobodu savjesti.

Biskupi potiču sve vjernike, a osobito sve svećenike, redovnike i redovnice, da prouče sinodalnu Poruku narodu Božjem u kojoj je naglašena žurna potreba u svim regijama svijeta „voditi muškarce i žene našeg vremena Isusu“.

Pomno razmotrivši „Notu s pastoralnim smjernicama za Godinu vjere“, koju je izdala Kongregacija za nauk vjere 6. siječnja 2012., biskupi su razmišljali o načinima njezina provođenja na razini Biskupske konferencije, pojedinih biskupija te župa i zajednica. Osim raznih pastoralnih akcija u skladu s Godinom vjere, nastojat će poticati akademski svijet i svijet kulture da prepozna ovu Godinu vjere kao novu prigodu za kreativni dijalog između vjere i razuma putem simpozija, skupova i studijskih dana.

Razmišljajući o Godini vjere u društvenom kontekstu u Bosni i Hercegovini, biskupi su naglasili da nema ozdravljenja bosansko-hercegovačkog društva bez ozdravljenja čovjeka u čemu i svi članovi Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini trebaju vidjeti izazov za svoje poslanje utemeljeno na čvrstoj vjeri da Bog vodi povijest svakog čovjeka i cijelog čovječanstva.

Pozivaju sve katolike u Bosni i Hercegovini da vole svoj dom, zavičaj i svoju domovinu. A vjeru svojih predaka, tako čvrsto ukorijenjenu kroz stoljeća, još dublje upoznaju, još više zavole i prihvate je u osobnom životu otvarajući se drugima i drugačijima u zajedničkoj izgradnji cijele društvene zajednice.

Svjesni brojnih poteškoća i neriješenog stanja na raznim razinama društva, potiču članove svojih biskupijskih zajednica da se, produbljujući i osnažujući življenu vjeru, ne boje izazova te da se, javnim svjedočenjem vlastite vjere, još odlučnije uključuju u sve sfere ovog društva i istinski budu „sol zemlje i svjetlo svijeta“ u ovom vremenu i na ovim prostorima.

Biskupi su osnovali Stalno vijeće Biskupske konferencije BiH koje će djelovati u skladu sa Statutom BK BiH.

Biskupe je tijekom zasjedanja pohodio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran koji je svakom članu BK BiH darovao vrijednu knjigu pod naslovom „Franjevački izvori“ u izdanju Vijeća Franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Biskupi su odobrili formular „Obiteljski list“ te dali smjernice za njegovu izradu i tiskanje.

Biskupi su slavili Svete mise: 4. studenog na Dan zahvalnosti u katedrali Srca Isusova, 5. studenog u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda za pokojnog svećenika Miju Josipovića te 6. studenog u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu.(KTA)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare