Published On: Uto, svi 10th, 2022

Biznismen iz Dubaija nije uplatio šest milijuna KM; preuzima li širokobriješka firma Fabriku duhana Mostar?

Trakavici u vezi s prodajom Fabrike duhana Mostar (FDM), jednog od četiri najstarija poduzeća u BiH i u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, nema kraja.

Nema kraja ni agoniji 130 radnika koji više od desetljeća čekaju na rješenje svog statusa.

Javna licitacija

Oni su sve nade polagali upravo u prodaju kompleksa poduzeća, nekretnina koje se prostiru na površini od 19.903 kvadratna metra, a koja je prije više od mjesec održana putem javne licitacije u Općinskom sudu Mostar.

No, zapravo svjedoče istom scenariju kao i 2019. godine, kada je, nakon tadašnje licitacije i odustajanja prvorangiranog i drugorangiranog ponuđača, plasirana priča da će nekretnine FDM-a, procijenjene na 21 milijun KM, kupiti Mirsad Rahimić, mostarski poduzetnik s adresom u Švicarskoj, za 3,5 milijuna KM.

Što je bio tada razlog odustajanja Rahimića, javnosti i radnicima nikada nije razjašnjeno, kao što ni sada nema informacija o tome zbog čega Ibrahim Jasim Abdulah Ibrahim Alhuvai iz Dubaija nije u datom roku uplatio šest milijuna maraka, koliko je ponudio 22. ožujka.

Iako je Općinskom sudu dostavio izvod iz registra u zadanom roku od tri dana, novac nije uplatio. U međuvremenu je, kako je potvrđeno Avazu iz odvjetničkom ureda koji zastupa radnike, odustao drugorangirani ponuđač „Komochem“ d.o.o. iz Visokog, koji je ponudio 5,5 milijuna maraka.

– Sud je 27. travnja oglasio zaključak o prodaji nepokretnosti nekretnina FDM-a trećem ponuđaču „Mikra-Matic“ iz Širokog Brijega, koji je ponudio iznos od pet milijuna i 10.000 KM, a koje treba uplatiti u roku od 30 dana – rečeno nam je iz Suda.

Što će radnici

Zanimljivo je da je Rahimić i ovaj put sudjelovao u licitaciji, ali, kako je potvrđeno Avazu, i on je odustao, i to kao peti na rang-listi, s ponudom od 4,8 milijuna KM.

Radnici ovog davno propalog poduzeća su u procesu naplate zastupljeni s 40 posto, a ostatak se najvećim dijelom odnosi na Poreznu upravu FBiH.

Od stečaja ni traga

Podsjetimo, radnici su koncem listopada 2013. godine, nakon sedam propalih poziva o prodaji 67 posto državnog kapitala, pokrenuli postupak prodaje pokretne i nepokretne imovine, kada su za mizernih 1,1 milijun u ruke J.T.N. „Tabacco“ otišli svi strojevi korišteni u procesu proizvodnje!

Prije točno godinu Vlada FBiH je donijela odluku o pokretanju stečaja FDM-a, ali od tog postupka nema traga./HMS/

guest
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
18 dana prije

Evo mojih široko briježana evo posla za mene samo nek nisu baketovi arapi varalice i lopovi

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
18 dana prije

NEMA ZORE nema ZORE ni bijela dana Otkad JURE otkad JURE POPUSI Bobana