Published On: Wed, Apr 18th, 2012

Bivši specijalac i ginekolog prodavali maloljetnice

kurveSenad Tahirović, zvani Seno, bivši specijalac Petog korpusa Armije RBiH iz Cazina, i Enver Pehlić, poznati ginekolog iz Velike Kladuše, uhićeni su jučer pod sumnjom da su trgovali maloljetnicama radi prostitucije.

Oni su uhićeni u okviru akcije banjalučkog Regionalnog ureda SIPA-e na razbijanju lanca međunarodne trgovine ljudima.

Izvor “Nezavisnih novina” pojasnio je da je Tahirović u svoje lokale “Sport” i “Alf” u centru Cazina dovodio maloljetnice iz Hrvatske i brojnih bh. gradova, koje su po danu radile kao konobarice, a noću pružale seksualne usluge mušterijama.

U Tahirovićevim maloljetničkim bordelima radile su djevojčice iz Hrvatske, Gradiške, Banovića, Kaknja, Tuzle, te sa područja Unsko-sanskog kantona.

Mještani Cazina ispričali su da su među mušterijama bili i policajci koji su često navraćali u Tahirovićeve lokale.

Zanimljivo je i da su se ovi bordeli nalazili svega stotinak metara od sjedišta Policijske uprave Cazin, ali lokalnim inspektorima i policiji, navodno, ništa nije bilo sumnjivo.

“S druge strane, Pehlić, koji iza sebe ima više od 30 godina staža i važi za renomiranog ginekologa u svojoj ordinaciji ‘Dr Eno’ u Velikoj Kladuši, tim istim maloljetnicama koje bi ostale trudne radio je abortuse”, naveo je izvor blizak istrazi.

Zajedno sa Tahirovićem, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, i Pehlićem jučer je privedeno više osoba koje će nakon kriminalističke obrade biti puštene, a u budućem sudskom postupku imat će status svjedoka.

Akcija SIPA započela je jučer ujutro, a pretresene su četiri lokacije, obiteljska kuća Tahirovića, dva njegova lokala “Sport” i “Alf”, te Pehlićeva ordinacija.

Akcija je, kako pojašnjava izvor banjalučkog lista, uslijedila nakon višemjesečnog praćenja Tahirovića i drugih. On je, ujedno, vlasnik zaštitarske tvrtke u Cazinu, predsjednik Kik-boksing kluba “Cazin”, te suvlasnik diskoteke u ovom gradu, zajedno s jednim zastupnikom Skupštine Unsko-sanskog kantona čiji identitet nismo uspjeli saznati.

“Tahirović važi za žestokog momka s dobrim vezama u policiji i među lokalnim političarima”, pojasnio je izvor “Nezavisnih” blizak istrazi.

On je ujedno potvrdio da je tijekom višemjesečne istrage utvrđeno da je “renomirani” ginekolog iz Velike Kladuše odgovoran za više desetina nezakonitih abortusa maloljetnica s područja bihaćke regije, ali i Republike Srpske.

Tahirović je posljednji put uhićen u studenom 2010. godine u akciji SIPA zajedno sa Nedžadom Kličićem – Rambom iz Cazina. Tada je kod Tahirovića pronađen arsenal oružja dovoljan, kako navodi izvor banjalučkog lista, da naoruža privatnu vojsku.

Sud BiH osudio je u veljači 2009. Senada Tahirovića na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora zbog krijumčarenja ljudi iz BiH u zemlje zapadne Europe.

Ova presuda od dvije godine zatvora, kako je tada pojašnjeno, neće biti izvršena ukoliko Tahirović do 2014. godine ne počini neko krivično djelo.

Tahirović je tada proglašen krivim jer je u svojstvu direktora Kik-boksing kluba Cazin po prethodnom dogovoru s njemu poznatim osobama ilegalno prebacivao građane BiH u zemlje zapadne Europe.

On je pronalazio osobe zainteresirane za ulazak u zemlje zapadne Europe, obećavajući im vize. Tako je 14.srpnja 2006. podnio zahtjev za izdavanje viza Veleposlanstvu Velike Britanije u Sarajevu za 18 osoba kao sudionik seminara za trenere, takmičare i suce na otvorenom kik-boksing šampionatu u Velikoj Britaniji, dok su ovlaštene službene osobe Veleposlanstva Velike Britanije, vjerujući u istinitost prezentiranih podataka, odobrili vize za 18 osoba, bh. državljana.