Published On: Čet, sij 17th, 2013

BIVŠI KOMANDANT UNPROFOR-A: Izetbegović je rekao da će radije gledati 10.000 Bosanaca kako umiru od gladi nego prihvatiti ijednog Srbina na bošnjačkoj teritoriji

HAAG – Rose je izjavio da je Mladić kontrolirao artiljerijske i snajperske napade na grad, a da su opsadu Sarajeva lideri Srba koristili kao sredstvo pritiska na pretežno muslimanske vlasti, UNPROFOR i međunarodnu zajednicu.
“Ništa se na vojnom planu nije moglo dogoditi bez Mladićevog ovlasti ili znanja”, naznačio je svjedok, dodavši da su sve odluke donošene na “vrhu piramide” vlasti na Palama, na kojem je bio i Radovan Karadžić.
Britanski general je naglasio da je Mladić imao “totalnu kontrolu” nad podređenima, da je često predvodio ofanzive na terenu i da je kontrolirao “svaki snajper” u VRS-u.
General Mladić, tadašnji zapovjednik VRS-a, optužen je, između ostalog, za teror nad civilima u Sarajevu provođen dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima.
Kada je Rose u siječnju 1994. stigao u Sarajevo, grad je, po njegovom svjedočenju, bio “bez svjetla, vode i struje”, a srpski vlasti su njihovo uskraćivanje i blokadu humanitarnih isporuka koristili kao pritisak na tadašnje Predsjedništvo BiH da prihvati primirje pod njihovim uvjetima.
Po dolasku, rečeno mu je da civili ginu od granata ispaljenih sa srpskih položaja, u što se ubrzo i sam uvjerio. Na prosvjede zapovjednika UNPROFOR-a, Mladić i Karadžić su odgovarali da samo uzvraćaju vatru iz Sarajeva.
“Nesrazmjernost s kojom su uzvraćali na vatru, međutim, potkopavala je vjerodostojnost njihovih tvrdnji (…) Trebalo je samo pogledati Dobrinju, koja je bila potpuno razorena iu kojoj su ljudi živjeli u podrumima. Čak i kada bi mačka prolazila ulicom, gađala bi je artiljerija “, kazao je Rose.
Poslije napada zrakoplova NATO-a na položaje VRS-a oko Goražda, Mladić je dva mjeseca odbijao razgovarati s UNPROFOR-om smatrajući da su snage UN-a neprijateljske.
“Taoci su izlagali blizu svojih vojnih objekata, nadajući se da će tako odvratiti napade NATO-a”, kazao je Rose.
Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branitelj Branko Lukić, Rose je posvjedočio da je tadašnji potpredsjednik Predsjedništva BiH Ejup Ganić “organizirao tajnu policiju koja je otvarala snajpersku vatru na tramvaje” u Sarajevu.
Potvrdio je i da tuzlanski aerodrom nikada nije bio otvoren za dostavljanje humanitarne pomoći zato što je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović odbio isporuke tamo nadgledaju i srpska “inspektori”.
Izetbegović je, kako je izjavio Rose, rekao da će “radije gledati 10.000 Bosanaca kako umiru od gladi nego da prihvati ijednog Srbina na bosanskoj teritoriji”.
Na Lukićevu sugestiju da su “muslimani bili za produžetak rata”, Rose je odgovorio da su vlasti u Sarajevu “u jednom trenutku 1994. napustile mirovni proces, nakon što su Amerikanci naoružali i obučili njihove snage poslije potpisivanja muslimansko-hrvatskog sporazuma u Washingtonu “.
“Oni su smatrali da je povratak ratu u njihovom interesu. Moje uvjerenje je bilo da je to potpuno pogrešno i to sam rekao Izetbegoviću i Ganiću “, izjavio je Rose.
Kroz niz pitanja o smrtonosnim eksplozijama na Dobrinji i Markalama u veljači 1994. Mladićev branitelj je sugerirao da UNPROFOR nikada nije mogao točno utvrditi odakle su granate ispaljene.
Svjedok je odgovorio da u to vrijeme oko Sarajeva nisu bili raspoređeni radari koji bi mogli odrediti mjesto ispaljenja, ali je ostao pri iskazu da su granate na Dobrinju doletjele iz pravca položaja VRS-a.
Potvrdio je i da su prvi nalazi francuskih istražitelja na Markalama sugerirali da je granata bila ispaljena s položaja ABiH, ali da je kasnije to “postalo manje jasno”.
General Rose sutra će nastaviti odgovarati na pitanja Odbrane Mladića, koji je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN – Justice Report.
(FENA / md)