BIVŠI IZRAELSKI PREMIJER: Zemlja ide prema građanskom ratu

Prosvijedi i štrajkovi u Izraelu nastavili su se danas nakon što su zastupnici krajnje desne vlade usvojili zakonsku regulativu koja slabi neovisnost pravosuđa u zemlji, a bivši izraelski premijer Ehud Olmert upozorio je da zemlja “ide prema građanskom ratu”.

Olmert je u razgovoru za britanski Channel 4 upozorio da država klizi prema “građanskom ratu”, s masovnom kampanjom građanske neposlušnosti protiv vlade koju “većina populacije smatra nelegitimnom”.

Ova kriza bez presedana prijeti stabilnosti zemlje, upozorio je bivši izraelski premijer.

“Vlada je odlučila prijetiti temeljima izraelske demokracije”, naglasio je Olmert, koji je Izrael vodio od 2006. do 2009. godine. “A to nije nešto što možemo prihvatiti ili što trebamo tolerirati”, istaknuo je.

Glavni izraelski sindikat Histadrut najavio je moguće proglašenje općeg štrajka u narednim danima. Istovremeno, ministar zdravstva Moshe Arbel poduzeo je mjere protiv zdravstvenih radnika koji su već objavili 24 sata dug štrajk. U dijelovima države manjak zaposlenika primorao je bolnice i klinike da liječe samo hitne slučajeve.

Deseci tisuća Izraelaca okupili su se u ponedjeljak navečer kako bi prosvjedovali protiv kontroverzne pravosudne reforme koju je provela vlada premijera Benjamina Netanyahua, u kojoj sjede pripadnici ortodoksne zajednice i krajnje desnice.

Policija je koristila vodene topove protiv prosvjednika na nekoliko lokacija, rastjeravši ih s blokiranih prometnica. Najmanje 32 ljudi ozlijeđeno je diljem zemlje, tvrde organizatori demonstracija, a njih 19 završilo je u bolnicama. Uhićeno je nekoliko desetaka ljudi.

Zakon kojim se ograničavaju ovlasti Vrhovnog suda usvojen je u ponedjeljak nakon što su parlament napustili oporbeni zastupnici koji optužuju najdugovječnijeg izraelskog premijera da gura Izrael prema autokraciji. Novom mjerom je poništeno pravo Vrhovnog suda da poništava vladine odluke koje smatra “nerazumnima”.

Netanyahuova vlada tvrdi kako je to bilo potrebno jer je Sud donosio previše intervencija, a njegovi kritičari da je to pravo bilo nužno za čuvanje građanskih prava u zemlji bez ustava i s jednodomnim parlamentom kojim dominira vlada.

Bijela kuća, najveći saveznik Izraela, u ponedjeljak je prozvala “nesretnom” odluku Knesseta, pozvavši vladu na postizanje širokog konsenzusa s oporbom./Hina/HMS/

more recommended stories