Bivši italijanski premijer: Francuska i SAD su oborile putnički avion u pokušaju da ubiju Gaddafija

Ovo je izjavio u intervjuu za list la Repubblica. Tvrdi da je francuskim projektilima 1980. oboren avion Itavia Airlinesa. Pozvao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da prestane “skrivati istinu”.

“Postojao je plan da se pogodi avion kojim je Gaddafi letio. No, libijski lider je izbjegao zamku zbog toga što ga je upozorio (bivši) italijanski premijer (Bettino) Craxi. Jelisejska palata ima priliku da sapere sramotu koja je u Parizu”, poručio je Amato.

Istakao je da nevine žrtve ni nakon 40 godina nisu dobile pravdu te smatra da je došlo vrijeme da se rasvijetli, kako je rekao, strašna državna tajna. Mišljenja je da, osim Macrona, to može učiniti i NATO.

“Neka progovori onaj ko zna. To bi mnogo značilo porodicama žrtava i historiji. Najvjerodostojnija verzija je ona o odgovornosti francuskog ratnog zrakoplovstva, uz saučesništvo Amerikanaca. Htjeli su da ubiju Gaddafija, koristeći avion MIG njegovih zračnih snaga. Plan je podrazumijevao simulaciju vježbe NATO-a, inscenaciju koja bi omogućila da napad djeluje kao slučajna nesreća”, ispričao je.

Giuliano Amato, bivši premijer Italije (Foto: EPA-EFE)

Giuliano Amato, bivši premijer Italije (Foto: EPA-EFE)

Naveo je da niti jedan akt vezan s padom aviona nije bio označen kao državna tajna te da su istragu provodili pravosudni organi i parlamentarne istražne komisije.