Bivši američki ministar obrane: Trump je predložio da ispalimo rakete na Meksiko

Bivši američki ministar obrane Mark Esper u svojoj novoj knjizi tvrdi da ga je tadašnji predsjednik Donald Trump 2020. pitao o lansiranju projektila na Meksiko kako bi “uništio laboratorije za drogu” i ubio članove kartela, objavio je New York Times.

“Mogli bismo samo ispaliti neke rakete Patriot i tiho ukloniti laboratorije”, predložio je Trump, prema knjizi “Sacred Oath” koja će uskoro biti objavljena.

Bivši predsjednik je objasnio da Meksiko nema “kontrolu” nad vlastitom zemljom i da “nitko ne bi znao da smo to mi”, rekao je Esper, prenosi Times. Esper kaže da se protivio planu.

Ovo je jedna od nekoliko zapanjujućih rasprava opisanih u Esperovoj knjizi, koja će biti objavljena u utorak, prenosi NYT. Dok Esper piše da Trumpovo ponašanje nikada nije postalo dovoljno nepravilno da bi opravdalo pozivanje na 25. amandman, knjiga opisuje kaotičnu Bijelu kuću koja je gotovo u potpunosti usredotočena na Trumpovu kandidaturu za reizbor.

Trumpov glasnogovornik nije odmah odgovorio na zahtjev Timesa za komentar.

Esper se razišao s Trumpom u raznim situacijama kao ministar obrane, uključujući i zbog predsjedničkih planova za povlačenje svih američkih vojnika iz Afganistana. Razdor se produbio u ljeto 2020. kada je Esper rekao da ne podržava korištenje aktivnih vojnika za gušenje prosvjeda izazvanih policijskim ubojstvom Georgea Floyda.

Ranije ovog tjedna, Axios je izvijestio da Esperova knjiga također opisuje da je Trump imao ideju pucati na prosvjednike koji su tog ljeta izašli na ulice oko Bijele kuće.

Trump je na kraju otpustio Espera i to objavio na Twitteru početkom studenog 2020., nekoliko dana nakon što je izgubio na predsjedničkim izborima.