Subota, 15 lipnja, 2024

Biskupi pozivaju raseljene Hrvate na registraciju

Must Read

Članovi Biskupske konferencije BiH pozvali su sve Hrvate iz BiH raseljene po svijetu da se što prije registriraju kod nadležnih organa i preuzmu osobne dokumente BiH, zbog jesenjih izbora na kojima mogu sudjelovati putem glasovanja poštom ali samo kao uredno prijavljeni državljani BiH.

Predsjednik Biskupske konferencije BiH biskup Franjo Komarica izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su se mnogi Hrvati iz BiH koji su u izbjeglištvu pokrenuli sa željom da se vrate, na šta su imali uticaja i javni pozivi vlasti Republike Srpske.

Komarica je rekao da je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica ove i prethodne godine dodijelilo mnogo više sredstava Hrvatima koji su aplicirali za povratak nego svih godina do sada, s obzirom da je Hrvatima dodjeljivan zanemariv procenat u odnosu na ukupnu povratničku populaciju.

On je upozorio da je položaj domaćih Hrvata u BiH postao dramatičan i da je nedopustivo da hrvatski narod postane manjina u BiH.

Komarica je izrazio zabrinutost činjenicom da do danas nema nikakvih informacija o posmrtnim ostacima župnika Ratka Grgića iz Nove Topole, iako je od njegovog ubistva prošlo punih 20 godina.

“Gajim nadu da će se oni koji znaju gdje su njegovi posmrtni ostaci ipak smilovati, kako bismo mogli da ga sahranimo”, rekao je Komarica, podsjetivši i na ubistvo i spaljivanje župnika Filipa Lukende i sestre Cecilije Grgić u Debeljacima kod Banje Luke 1995. godine.

On je podsjetio da se ove godine navršava 20 godina od masakra nad 69 civila u selu Briševu kod Ljubije, za šta još niko nije procesuiran, što će se liturgijom obilježiti 25. jula.

Učesnici ovogodišnje 55. Biskupske konferencije u Banjoj Luci uputit će pastirsko pismo svim sveštenicima, redovnicima i vjernicima sa podsticajima na što intenzivnije življenje Godine vjere, u skladu sa Pismom pape Benedicta Šesnaestog.

U toku zasjedanja posebna pažnja posvećena je zabrinutosti pape Benedicta Šesnaestog za prognane katolike Hrvate koji se žele vratiti u svoj rodni kraj.

Biskupi su dali i smjernice za saradnju Karitasa Biskupske konferencije BiH sa međunarodnim i evropskim Karitasom sa ciljem pomoći brojnim ljudima u potrebi u BiH.

Biskupska konferencija je preuzela dokument “Formacija svešteničkih kandidata – načela i smjernice” od Hrvatske biskupske konferencije kako bi ga prilagodila uslovima u BiH.

Posljednjeg dana zasjedanja biskupi su primili delegaciju međunarodne crkvene organizacije papinskog prava “Crkva u nevolji”.

Biskupi će danas posjetiti Novu Topolu kod Gradiške i u župnoj crkvi moliti za ubijenog župnika Ratka Grgića, dok će sutra na dan Svetog Bonaventure, zaštitnika banjalučke biskupije, biti održano misno slavlje, gdje će euharistiju predvoditi nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -