Published On: Sub, pro 11th, 2021

OPET SU SE KRSTILI KOZLIĆI: Epidemiološko ekumenski ordinarijat prozvao političare zbog nazadnih stajališta i širenja straha. Evo zašto nam je to nebitno…

U nadi da će se kler prestati miješati u politička pitanja, i da će se početi baviti sređivanjem stanja u vlastitoj kući, problemima kojih nije malo , te u nadi da će konačno prestati zaustavljati odrastanje Hrvata iz molitvene zajednice u političku naciju najsrdačnije im preporučamo fokus na sljedeće probleme:

  • U Bosni vam, poštovana gospodo, živi tucet daidža, SDA  nacionalista u Fra odorama, oni prijete ljudima, našim aktivistima,  nazivaju ih najpogrdnijim imenima, fratrima se zovu, ševe tuđe žene, odurni su i netrpljivi. Narcisoidni poremećaji sa sakramentalnim čvorićima. Dragi biskupi rješavajte to.
  • U Širokom postoji lik fratrizančinom se smatra, iako je ustaša u duši,  poslao je Papi pismo u kojem traži da se slugu Zlog, nacistu Radu Glavaša, koji je odbio naredbe Stepinca i Fra Lea Petrovića i stavio se u službu Sotone, proglasi blaženim. Rješavajte to.
  • Svakodnevno po FB mrežama izlaze razni samonikli proroci, kriptoevangelizacija, eno “đavo” se u Međugorju ukazao neki dan i tvrdi da stoji iza cjepiva, da je u egzorcizmu prepoznao nekog cijepljenog dječaka pa mu kazao “ti si moj”. Narod vam masovno puši te fore. Rješavajte to.
  • Imali ste slučaj zataškane pedofilije u Čitluku. Niti riječi niste kazali o tome. Smrt je spasila Crkvu od sramote. Rješavajte to dok nisu iznikli novi slučajevi.
  • Dopustili ste da sve nas koji ne vjerujemo u varalice iz Međugorja, koji ih smatramo žestokim grešnicima, da nas progone i javno difamiraju. Čak i svog brata Perića otmicu ste prešutjeli. Nije vam to na čast.
  • Gospu su vam pretvorili u govornicu, u poštaricu, javlja se petkom točno određeni sat, potom u koroni bježi. Radi se , o poštovani, o nit manje nit više nego o Kristovoj majci. Do kada ćete dopuštati tim profiterima na imenu Majke Božje ponižavanje njenog lika i djela? Rješavajte to.
  • U Mostaru je neki vaš čovjek na priči o pomoći siromašnim studentima, sebi napravio privatni luksuzni hotel. Jeste li posjetili taj “dom za siromašne”. Jeste li se uvjerili u pristupačan cjenik hotelskih usluga? Rješavajte bola’ to.
  • Manite se politike. To nije vaš posao. Krenite se baviti evangelizacijom naroda. Jer ako mislite da je ovo nešto što paganskog naroda što dnevno po 50 puta opsuje Krista, Boga , Gospu , u raznim varijacijama, da je to nešto kršteno, samo zato jer redovno plaća redovinu i lakta se u prvom redu, grdno se varate.
  • I da, u Čapljini su vam neka dva mangupa oteli Crkvu, po misama Pavelića hvale,  a u Sovićima u Crkvi drže portret Rafaela Bobana. Masovnog ubojice i profesionalnog četnika, a potom i ustaše i ubojice hrvatske mladosti u Podravini. Vođu ISIL-a prije svih ISIL-a – vođu Crne legije. Kada mislite rješavati to? I mislite li uopće? Ili je Pavelić postao dio našeg paganskog Novog Zavjeta?

Samo se nadamo da ste u međuvremenu pojasnili svojim daidžama, “vojnicima SDA intifade” , onima koji slave Ahndamu i šute interesno, za vlastita namještenja po Sarajevu, već koju godinu o ubijenoj braći iz Fojnice dok im se dlaka diže na spomen don Ivana Musića, Fra Lovre Karaule, Fra Bone Šarčevića, najvećih junaka među nama, najvećih naših ustanika, jeste li dakle poručili tim i takvim daidžama da je upiranje prstom u ljude, prokazivanje istih, za račun SDA nacionalizma, kršenje ne samo ljudskih prava nego i crkvenog prava. Babićima, Šarčevićia, “fra” 3.14dama materinama. Jeste li ih prijavili Vatikanu? Malo morgen jelda?

I ne crtajte nam više mape. Niti mete na čelo. Niti nas držite u bunilu sarajevske utopije.  Udaljite se od politike i države. I od narodnog budžeta Ureda za Hrvate izvan RH. Preko kojeg pare perete. Za muzeje u kojima ste skrili brnjice, koje ste stavljali na glave našim pramajkama , kao vid javnog sramoćenja na misama.  Ta imate vi svoje budžete. Ostavite carevima carsko a pripremite za Boga ono što je Božje. Ako Boga znate. A ako itko Boga zna, vi biste trebali znati.

Pokušajte iz ljubavi prema ovom narodu shvatiti da nas netko upravo preko vas želi predstaviti molitvenom zajednicom a ne narodom. I upitajte se u kojem to narodu Europe kler ima toliki pristup politici. Ako vam se pak bavi politikom bujrum, osnujte stranku i iziđite na izbore.

Recite teča Vinku neka nekad i nas pozove na domjenak. Nismo namirisani i lijepo obučeni kao Komšić ali potrudit ćemo se.

I nemojte nam, molimo vas, vi popovati o štetnosti širenja straha. Prelicemjerno je.

Hvaljen Isus i Marija!

guest
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
sim
sim
8 mjeseci prije

A koga bi to trebali ovi Evangelizirati ako je cinejnicna buducnost sljedeca:
“Hrvatski narod u BiH samo zanje ono sto su si sami posijali … a u zadnijh 20 godina nista nisu sijali dobrega – pocevsi od svih posljeratnih izbora gdje se biral HDZ BiH (dakle, da koga ces birat ako neces “domoljube” koje podrzava Kler) koji je svojom nebrigom i nemoralom doveo ovu naciju u poziciju nestanka s ovih prostora … To je draga gospodo CINJENICA.
Dakle, uvijek je postojao odgovor ako hocete i prema medjunarodnoj zajednici i Bosnjama … (i to je cinjenica – al fotelje i primanja umirovljenih casnika kao i place HDZ BiH je tesko napustiti). Tak je tu i tamo HDZ BiH i nadelezni Kler 20 godina kuval “zabu” u loncu. Skuval je onakvu “zabu” u loncu kakva njima najvise odgovora, TAMAN takvu “zabu” koje se sada stide – jer se u njoj u potpunosti mogu ogeldati. A zaba je zaboravil prije iskocit … a pravo da kazem i nije mogla od silnog “pritiska”.
I, sad imate situaciju da htjeli ili ne htjeli “Dzelati vlastite nacije” se bore za prava te iste vlastite nacije – kako bi sebe ovako nesposobne (HDZ BiH) uspjeli odrzati u svim institucijama kako bi i oni (nakon gospodarstva i svih doznaka ojadjenog izbjeglog naroda iz inozemstva) mogli – sami sebe izjesti i tako hrvatsku ideju u BiH, a pogotovu u Bosni, za sva vremena ugasiti”.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  sim
8 mjeseci prije

VEHABIJA JEDI G….. OBRIJ SE I PRODUZI PANTOLE I OKUPAJ DANFAS I DRUSTVENIM MREZAMA

Kvico
Kvico
Šta ti kažeš na ovo?  sim
8 mjeseci prije

Napisah ti već na drugom članku na isti komentar,što pokazuje ko si,da svi dovode u pitanje opstojnost BiH ,pa je pitanje čija je to politika zaslužna?

Dobroto
Dobroto
Šta ti kažeš na ovo?  sim
8 mjeseci prije

Veliki LJUDSKI pozdrav i hvala za pisca ovog clanka i redakciji Poskoka sto ga objavi.

Kukoc
Kukoc
8 mjeseci prije

Poskok naginje vise protestantima martina lutera nega franjevcima, tako ispada

Kukoc
Kukoc
Šta ti kažeš na ovo?  hakuna matata
8 mjeseci prije

Poskok naginje lueranima

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Kukoc
8 mjeseci prije

tukac

djuro
djuro
8 mjeseci prije

Jako inspirativan tekst, baš onako, biplomatski

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  djuro
8 mjeseci prije

strašno Djuka , Admin je čudovište licemjerno

Last edited 8 mjeseci prije by Ganga🐉
Kvico
Kvico
8 mjeseci prije

Ja mislio da Poskok ne zna šta je gumica ali zna itekako.Niste vi ništa bolji.

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Kvico
8 mjeseci prije

Sad će Šahbaz da nas ,žik

Cobra
Cobra
8 mjeseci prije

Uredniče što si se svezao Međugorja .Okani se više toga vrijeme će pokazati svoje a ti ako ne vjeruješ u ukazanja nemoj to preko portala nabijat nama na nos.Moje je hoću li vjerovati ili neću i to ne želim preko portala svima nabijati na nos a što se tiče pojedinih fratara tu se slažem ima ih gore u Bosni koji ne zaslužuju Janet koji nose pozzz

Cobra
Cobra
8 mjeseci prije

Habet

IstinaBoli
IstinaBoli
8 mjeseci prije

Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
“Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.”
Čitav ovaj fenomen,u svojoj čuvenoj pjesmi “Pjesma Bošnjaku” koju je objavio list “BOŠNJAK” u izdanju od 2. VII, 1891 godine,opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg’ mi sv’jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. […]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.

IstinaBoli
IstinaBoli
8 mjeseci prije

Clanak u listu Bosanski prijatelj iz 1870. godine

“Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p…orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju.”

smreko
smreko
Šta ti kažeš na ovo?  IstinaBoli
8 mjeseci prije

IstinaBoli, istina stvarno boli – ako je istina da ste vi Bošnjaci imali divan jezik koji ste znali govoriti, ali niste znali pisati, pa su ga ukrali Srbi i Hrvati, tako da sada nemate jezične literature za učenje bošnjačkog jezika

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  smreko
8 mjeseci prije

E baš si smreko.

ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
8 mjeseci prije

Nikom niko nemoze zabraniti biti Bosnjak, samo molim vas nemojte meni davati to izmisljeno ime i prstavljati ga kao prirodno. Vi koi volite nametnuta imena izvolite niko vam nesmeta. Ne zaboravi te da je prvo Hrvatski kralj krunisan bas u BiH U DEVETOM STOLJECU. ima li neko ko mi moze potvrditi koliko je bosnjaka bilo u to vrijeme. Gdje je stolovo posljednji Hrvatski kralj? koje nacije su bili Kotromanovici? Sto se primate povjesti kada vas nikada prije nije interesirala. A za ovaj clanak, covjece imas pravo na svoje misljenje, moram ti reci da niti je diplomatsko niti je krscansko. Vise mi udara na sotonsko. U ostalom koga briga sto ti mislis. Ti i tvoji u poskoku ste obicni posuski lupezi za koji ni crkva ni Bog ni narod nista neznaci. Ufatili ste se jedne slike i prko nje lupate. Znam da vam je tesko ali procitajte izjave kardinala i biskupa. Ima u crkvi lupeza kao sto ste i vi koi nezasluzuju voditi narod. Nemijte trpati cjeli crkveni kler u istu kisaru. Niti je to ljutski niti pametno. Ima poneki dobar i kod vas u poskok. Sto se tice Medjugorja odbij sotono od hrvatskog katolickog puka . Tebe treba biti sramota i spominjati Mrdjugorje i blazenu djevicu Mariju.

Franjevac
Franjevac
Šta ti kažeš na ovo?  ANTE ZRNO
8 mjeseci prije

Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg’ mi sv’jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junačkoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. […]
Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.

DžafaPatrijot
DžafaPatrijot
Šta ti kažeš na ovo?  Franjevac
8 mjeseci prije

Otomansko ? Bjaži ba u podrum.

veritas
veritas
8 mjeseci prije

Opa bato! Oštro i malo uvredljivo, ali u osnovi točno, Crkva se najprije
mora iznutra pročistiti da bi mogla potom navještati Dobru vijest (na. grč.
evangelion). Politika političarima – Evanđenje svećenicima. Kršćani svih zemalja – ujedinite se!