Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Biščević: Kome koristi produžena paraliza na Balkanu?

Must Read

Upravo bi Hrvatska i Srbija mogle preuzeti primjerenu ulogu kad retorika ustupi mjesto ozbiljnom razgovoru, kad se, naprimjer, utvrdi set otvorenih pitanja i dogovori okvir i način njihova rješavanja, s ciljem da se ona, jedno po jedno, skidaju s liste koja, dok ostaju neriješena, dnevno hrane medije, političare, stranke, navijače – izjavio je za Agenciju FENA glavni tajnik Vijeća za Regionalnu suradnju (RCC) Hido Biščević, komentirajući prekid ionako krhke suradnje između Zagreba i Beograda nakon presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Usprkos zahlađenju odnosa, Biščević naglašava da će regionalna suradnja  biti nastavljena.

– Ona je danas i realna potreba naših društava, ekonomija, sveučilišta, muzeja, sportaša, znanstvenika, pa i naših europskih opredjeljenja koja, bez obzira na razne taktičke igre, objektivno nemaju alternativu. Osim ukoliko netko ne vjeruje da će imati koristi od strateškog vakuuma i produžene paralize usred Balkana – kaže Biščević i dodaje da je predsjednik Vlade Ivica Dačić potpuno u pravu kad kaže da Srbija ne treba da ide u samoizolaciju.

Samoizolacija, širenje antieuropskog populizma, produbljivanje etnomitološke retorike nipošto nisu put strateškog napretka, za nikoga na Balkanu.

– Ogorčenosti i bijes mogu biti posljedica zanemarivanja i potiskivanja povijesnog slijeda stvari od 90-ih naovamo, ali od toga se ne pravi politika koja bi bila korisna za budućnost – upozorava Biščević i naglašava uvjerenost da će regionalna suradnja biti nastavljena.

Ističe da su reakcije u Srbiji očekivane te da su slične bile i u drugim prigodama proteklih godina – osamostaljenje Crne Gore, proglašenje neovisnosti Kosova, priznanja Kosova od brojnih država regije, kada se iskazivala i obnavljala jedna paradigma, politički svjetonazor koji na svoj način tumači zbivanja u regiji tijekom svih ovih godina i desetljeća.

– Taj je „pogled na svijet“ očigledno duboko prisutan, on prožima srpsko društvo, ta paradigma je možda proizvedena u političkim elitama, možda je i utilitarna u ovim vremenima duboke ekonomske i socijalne krize jer služi kao ventil, vjerojatno je i dio povijesnog naslijeđa, u svakom slučaju ona je činjenica koja se ne mijenja svih ovih godina, ali što god bila, ne vidim kako su ta paradigma, taj svjetonazor u protekla dva desetljeća donijeli korist samoj Srbiji – naglašava Biščević.

Ocjenjuje da je s hrvatske strane sudska odluka dočekana uz osjećaj olakšanja, kao neka simbolična gesta skidanja krimena i sumnji koje su se duge godine kao opterećujuća sjena nadvijale nad hrvatskim društvom.

– No, upravo to povećava odgovornost hrvatskih institucija da ne posustanu u procesuiranju onih postupaka koji su, također kao tamna sjena, padali nad tom oslobodilačkom operacijom- kaže Biščević.

Na kraju razgovora rezimira da nisu ove aktualne hrvatsko-srpske razlike u tumačenju povijesti iznimka, jer je “naš” dio Europe pun „paralelnih povijesti“ i različitih interpretacija.

 Ali, ipak se surađuje, ipak ima primjera prevladavanja, da spomenem samo grčko-turske odnose. Uostalom, i sama Europa je, prije 60-ak godina, prošla isti put kojim danas prolazi naša regija – ne trebam, naravno, podsjećati što je bilo potrebno i što je omogućilo da se ta Europa, koja je živjela pod sjenom krvi, netrpeljivosti i ratova, okrene suradnji i razumijevanju – kaže  glavni tajnik RCC-a Hido Bišečević.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tisuće Britanaca primile su krv zaraženu HIV-om i hepatitisom. Sad će dobiti odštetu

Britanija će platiti više od 12.7 milijarda dolara odštete tisućama pacijenata, sedamdesetih i osamdesetih godina liječenih krvlju zaraženom HIV-om...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -