Published On: Pet, stu 20th, 2020

Bilić: Zabranite udaranje lopte glavom na treninzima

Top tema u Engleskoj su patnje i umiranja bivših slavnih nogometaša od demencije.

Čak pet igrača iz momčadi koja je 1966. osvojila SP umrlo je od te “ozljede mozga”, a posljednji među njima su nacionalne ikone Nobby Stiles i Bobby Charlton.

Nakon Stilesove smrti njegova obitelj pozvala je engleske nogometne dužnosnike da “riješe skandal demencije u nogometu”, a kampanju za to pokrenuo je Geoff Hurst, čiji su golovi Engleskoj donijeli jedini svjetski naslov.

Hurst ističe da je forsiranje udaranja lopte glavom, posebno na treninzima, što se oduvijek smatra “engleskim načinom nogometa”, zaslužno za veliki broj oboljenja tamošnjih nogometaša od navedene bolesti.

Liječničko izvješće iz prošle godine daje mu za pravo. U njemu se navodi kako bivši nogometaši imaju tri i pol puta više izgleda da će umrijeti od demencije nego ostatak populacije.

Djeca koja treniraju nogomet u Velikoj Britaniji do 11. godine ne smiju udarati loptu glavom.

Wayne Rooney i Frank Lampard podržali su proširenje zabrane i na treninge profesionalaca ako liječnici i udruga profesionalnih nogometaša, koji su osnovali povjerenstvo za ispitivanje povezanosti igranja glavom i ozljeda mozga, potvrde sumnje.

BBC donosi i stav Slavena Bilića o pitanju koje ne muči samo sportsku javnost u Engleskoj: “Za sada neću zabraniti svojim igračima udaranje lopte glavom na treninzima, a mislim da zabranom igranja glavom na utakmicama to više ne bi bio nogomet, ali ako istraživanje pokaže da često udaranje lopte glavom izaziva demenciju, neka se to odmah zabrani.”

Trener West Bromwicha pozdravlja istraživanje povezanosti igranja glavom i teške bolesti mozga: “Ne znam što će istraživanje pokazati, ali mislim kako je sjajno da se prepoznao problem i da se o njemu govori. Svakako, ako se dokaže povezanost između udaranja lopte glavom i demencije, treba zabraniti igranje glavom na treninzima, prenosi Index.