Published On: Pet, srp 30th, 2021

KOJI NAPORAN LIK: BiH treba zakon o zabrani sporog odlaska visokih predstavnika

Na kraju svog 12-godišnjeg mandata u BiH oproštajnom porukom od građana Bosne i Hercegovine oprostio se visoki predstavnik Valentin Inzko kojega će rijetki pamtiti po dobrome. Opći dojam koji ostaje za njim jeste dojam mediokriteta kojeg je sarajevska čaršija poptuno prefabricirala i stavila u svoj pogon. Neke od njegovih izjava toliko su infantilne, neke pak toliko glupe da nisu vrijedne komentiranja, poput one u kojoj FTV-u čestita na objektivnom programu ili izjave kako se tijekom Osmanske okupacije a i u Austrijske u BIH skladno živjelo.

Pregršt je idiotizama koji krase 12 godišnju  bijedu Inzkovog mandata. No još je više njegovih gafova i javnih sramoćenja koje su silom OHR-a i saraj propagande gurnute u zaborav. Tko se još sjeća da je čovjek otvoreno branio kriminal Jerke Lijanovića ili da je za potrebe SDA i SDP-a mijenjao pravila matematike kako bi jarane ugurao u vlast?

Inzko nije doprinio ničemu. Niti miru, niti napretku i suživotu, redovito naginjući jednoj od tri strane u BiH.

U njegovom govoru od jučer primjetit ćemo da se lik dodvorava Čaršiji nacionalizma. Sarajevu. Govor je piso netko domaći, govor je prepun bošnjačkih poštapalica i ima za cilj samo jedno, razgaliti duše jednog nacionalizma i razljutiti većinu građana BIH. Onih koji ne pripadaju tom nacionalizmu.

Na početku je kazao kako je prije nešto više od 12 godina došao u Bosnu i Hercegovinu i prvo rekao da se nije rodio onaj koji je svima ugodio. Nakon toga je citirao još jednu narodnu mudrost – da kuća nije tijesna gdje čeljad nisu bijesna.

Iz ovog je vidljivo da se ova dobro plaćena ljenčina nije potrudila čak niti na odlasku sjesti i napisati iskren i autentičan govor. Čak i to su mu sastavili Bošnjaci. I to rade od prvog dana otkad su osjetili njegov slab karakter. Nisu imali milosti prema njemu,

“Ta naša zajednička kuća se zove Bosna i Hercegovina i zaista ne treba biti tijesna. Veća je od tri države zajedno, Belgije, Slovenije i Luksemburga. Ima mjesta za sve, ako čeljad nisu bijesna. Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonskom povjerenju, dobrom susjedstvu i uzajamnom poštovanju. Kuća se treba graditi na istini, a ona se ne ravna prema nema, nego se mi moramo ravnati prema njoj”, kazao je.

Istina je osnova za pravednost, dodao je on te kazao kako svi želimo živjeti u normalnoj državi. Kaže da su mu se sviđali susreti s običnim ljudima, posebno onima koji se nisu dali otrovati nacionalnim politikama.

“BiH još uvijek ima izniman potencijal dobrote. Nije ovdašnja mržnja specifična za ovog čovjeka, nego je samo mnogo različitosti na jednom mjestu. Ima u ovoj zemlji i ljudi koji mogu biti zli i opaki, usporedivi s mračnim tipovima o kojima su pisali Ćopić, Kulenović, Andrić… Ovdje sam doživio takvu ljudskost, darežljivost, širinu duše koja se rijetko može naći, ali i takvo zlo kao nigdje drugo”, naveo je.

Na kraju kaže kako odlazi ne potpuno sretan, svjestan svojih ograničenja i institucija koje je predstavljao, ali istinski zahvalan ljudima ove zemlje.

“BiH je imala i ima svoje heroje. Ima ‘Pravdu za Davida i Dženana’, koja je ujedinila čitavu regiju. BiH je moderna, ali i tradicionalna. Pravi biser u srcu Europe. Ima dušu i preživjela je nešto što nije nitko posljednjih desetljeća. Hvala vam”, kazao je Inzko na kraju.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x