BIH POLAKO ALI SIGURNO IDE SVOME KRAJU: Naša stranka pozvala na ukidanje domova naroda

Vlada Federacije BiH ne može biti formirana bez suglasnosti predsjednice i oba potpredsjednika Federacije BiH. Potpredsjednik Refik Lendo iz SDA odbija staviti svoj potpis na formiranje Vlade FBiH i očekivanja u vezi s deblokadom tog procesa moraju biti usmjerena ka visokom predstavniku Christianu Schimdtu. Iz Naše stranke poručuju da priželjkuju rješenje koje je sustavno i dugoročno.

“Neprihvatljivo je da Novalićeva vlada ostane još jedan mandat. Potrebno je dugoročno rješenje koje će se fokusirati ne samo na deblokadu formiranja vlasti već i na deblokadu zakona koje usvoji Zastupnički dom. To znači da odluka ne treba ići u pravcu dodatnog osnaživanja Doma naroda niti bilo kojeg kluba naroda u tom Domu”, poručuju iz Naše stranke.

Iz ove stranke tvrde da nam iskustvo govori da se domovi naroda i na federalnoj i na državnoj razini zloupotrebljavaju.

-Ne služe tome da se osiguraju Ustavom zajamčena prava naroda, čemu su namijenjeni, nego ostvarenju stranačkih interesa i interesa pojedinaca. Rješenje koje smo predložili za državnu razinu odnosi se na ukidanje Doma naroda. Tim ukidanjem ne bi bio ugrožen ničiji vitalni nacionalni interes. Svaki narod bi u Zastupničkom domu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionirao po istom principu kao i do sada, te bi, ako postoji neslaganje o vitalnom nacionalnom interesu, o tome odlučivao Ustavni sud BiH, priopćila je Naša stranka.

Dodaju da se isti princip osnaživanja Zastupničkog doma, a ograničavanja moći Doma naroda može se primijeniti i u Federaciji.

Predstavnici ove stranke neophodnim smatraju izjednačavanje Ostalih s konstitutivnim narodima kroz njihovu političku participaciju na svim razinama i na svim pozicijama vlasti.

Naša stranka je kritizirala prethodnu odluku Christiana Schimdta, kojom je, kako oni tvrde, prednost pri formiranju Vlade dana nacionalnim strankama.

-Istu grešku visoki predstavnik ne treba ponoviti”, poručuju iz Naše stranke./HMS/