Published On: Sri, ruj 21st, 2016

BiH odgovara EU: Kako pravimo rakiju, koji brodovi plove unutar BiH…

Na posljednjoj sjednici Vijeća za opće poslove Europske unije, kojom je predsjedao delegirani ministar Vlade Republike Slovačke, Ivan Korčok, prihvaćen je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i dat nalog Europskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.
Upitnik Europske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU kojeg Europska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Europsko vijeće.
Broj pitanja u upitniku različit je od države do države te je u slučaju Hrvatske upitnik sadržavao 4.560, Makedonije 4666, Albanije 2280, Crne Gore 2.178, te Srbije 2.483 pitanja. Europska komisija prilikom dostavljanja Upitnika utvrđuje rok u kojem se odgovori na pitanja trebaju dostaviti, što je obično 2-4 mjeseca. Za Hrvatsku je taj rok bio 3 mjeseca, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru 4 mjeseca, te Srbiju 2 mjeseca.
Tisuće pitanja
Upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sustav države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU, te ocijeni njegova kompatibilnost sa sustavom i vrijednostima koje egzistiraju u EU i državama članicama EU. Europska komisija dostavlja upitnik nakon što država koja želi pristupiti EU podnose zahtjev za članstvo u EU Vijeću EU, te pošto Vijeće EU pozove Europsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo.
Pitanja su podijeljena u nekoliko kategorija. Tako je, primjerice, Hrvatska morala odgovarati na 4.560 pitanja podijeljenih u nekoliko desetaka poglavlja kao što su sloboda kretanja roba, statistike, socijalna politika i zapošljavanje, energetika, industrijska politika, mala i srednja poduzeća, znanost i istraživanje i mnoga druga.
Nedavno objavljeni rezultati popisa bit će itekako bitan segment odgovora BiH. Tako će europske institucije saznati koliko BiH ima stanovnika, zgrada, u kakvim kućanstvima građani žive, koliko njih posjeduje stan, kuću ili druge objekte.
Također, morat ćemo odgovoriti na pitanje o tome koliko posjedujemo oružja, kakvo je stanje kriminaliteta u našoj zemlji, stanje kazneno-popravnih institucija i broj zatvorenika.
BiH će morati odgovoriti i na pitanje o članstvu u drugim međunarodnim organizacijama, o “krvnoj slici” građana, bolestima s kojima se građani suočavaju, pušenju, pretilosti …
Zanimljivi segmenti
Stupanj obrazovanja građana i starost itekako su bitni Europskoj uniji. Da li nas muči “bijela kuga”, koliko imamo sindikata, razlozi štrajkova.
Uniju također zanima životinjsko stanje, odnosno koliko imamo krava muzara, nemuzara, junica, koliko imamo ovaca, pilića i drugih domaćih životinja.
EU interesuje i sa koliko godina djeca kreću u školu i koliko moramo imati godina da bismo polagali vozački ispit. U segmentu telekomunikacija, broj pretplatnika mobilne i fiksne telefone, koliki je omjer zaposlenih žena i muškaraca, koliki je poticaj za grla stoke ili vinograde …
U upitniku ćemo morati objasniti proces proizvodnje rakije, ali i vina, koliko ima registriranih farmi, kakav je odnos prema životinjama u zoološkom vrtu, koliko godišnje proizvedemo ribe i koje vrste, koliko imamo brodova koji plove unutar BiH.
EU zanima sigurnost žičara na skijalištima, koliko vremena treba poštaru da dostavi pismo te na koji način se postaje babica pri porodu ili zapovjednik broda, tko odobrava i ko štampa školske udžbenike i po kojim kriterijima.
Morat ćemo odgovoriti i na pitanja kako štitimo životinje, među kojima je svilena buba, je li iu kojem slučaju zabranjeno skidanje krzna sa lisica u još mnoga druga pitanja.
guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x