Četvrtak, 18 travnja, 2024

BiH novi rodni listovi izazvali problem među građanima

Must Read

Višesatna čekanja u dugim redovima nisu jedina barijera koja se ovih dana pred brojnim građanima BiH ispriječila prilikom dobivanja novih, trajnih rodnog lista.

I kad stoički otrpe gnjavažu koja ih čeka na ulazu u matične urede, građani ostaju nemalo iznenađeni činjenicom da im u rodne listove ne upisuju nacionalnost, već zbog te “banalnosti” moraju dati službenu izjavu, odnosno potpisati zahtjev kako bi im tamo u rubriku upisali nacionalnost.

Takva administrativna zavrzlama razlog je zbog kojega građani zovu i redakciju tražeći od medija objašnjenje – zašto je rubrika nacionalnost u novim rodnim listovma prazna, a prije su to u rodnom listu imali.

Najviše reakcije stižu od građana hrvatske nacionalnosti koji žele ovih dana panično doći do dokumenata Republike Hrvatske, kao što je primjerice putovnica, za čije dobivanje im je potreban dokument o nacionalnoj pripadnosti.

Kada je čitatelj Večernjeg lista, inače Hrvat, zatražio izdavanje rodnoga lista u Mostaru, izdan mu je rodni list u koji nije upisana nacionalnost, rubrika postoji, ali je prazna.

Za upis nacionalnosti potreban je zahtjev, a ako se radi o djetetu, zahtjev potpisuje njegov roditelj, pojašnjeno mu je.

Tako se u novome zakonu navodi da se iza upisivanja jedinstvenog matičnog broja upisuje i nacionalnost.

Nacionalnost u matične knjige rođenih upisat će se ili se neće upisati na zahtjev ovlaštenog podnositelja prijave, i to: roditelji ili staratelj za upis djeteta u matičnu knjigu rođenih, s tim da se dijete kada postane punoljetno ima pravo izjasniti o svojoj nacionalnosti kod mjerodavnog matičara”, navodi se.

U Federaciji BiH stupio je na snagu novi zakon o matičnim knjigama kojim je propisano da se rodni list i ostali izvadci iz matičnih knjiga mogu izvaditi samo jedanput te tako postaju trajni dokumenti.

Pravna stečevina koja je bila još u vrijeme bivše Jugoslavije dokinuta je na nezadovoljstvo građana, koji se moraju naknadno nacionalno opredijeliti.

Hrvatski zastupnici u Parlamentu Federacije BiH pokušali su izboriti drukčiji pravni okvir za Zakon o matičnim knjigama koji na kraju nije usvojen, nisu imali dovoljno ruku za njegove izmjene.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Vidovićeva optužena za skrivanje Debevecova telefona

SARAJEVO - Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv sarajevske odvjetnice Vasvije Vidović (70) zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -