Srijeda, 24 travnja, 2024

BIH neće u Europsku Uniju prije 2025.

Must Read

Zbog uništene ekonomije i etničkih podjela mnogi ne vjeruju da bi BiH mogla postati članica EU prije 2025. godine, istaknuto je u analizi agencije Reuters situacije povodom posjete Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova BiH, Londonu.

Reuters piše kako je BiH sastavljena od dvije regije visoke autonomije, koje čine srpska republika i bošnjačko-hrvatska federacija, koje povezuje slabašni središnji ured. Agencija je podsjetila na Crnatkovo obraćanje u Londonu i vijest da BiH neće moći predati aplikaciju za članstvo u EU u siječnju, kako je prethodno bilo najavljivano. Reuters ističe da BiH može računati na milijardu eura, kojima će EU podržati reforme u BiH u sljedeće tri godine, te da se obvezala osigurati dodatnih 500 milijuna eura za infrastrukturu.

Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banja Luke, smatra da je čak i 2025. godina iz sadašnje perspektive optimistična, uzimajući u obziru, kako kaže, činjenicu da u BiH reforme ne samo da idu sporo, nego u mnogim oblastima i unazad.

“Ni Srbija vjerojatno neće ući u EU prije 2020. godine, a mnogo je dalje već otišla od nas. E sad, hoće li postojati neki politički razlozi u Europi koji bi mogli promijeniti tu odluku, to nije nemoguće, ali zasad se ne vidi tako nešto”, rekao je Šolaja banjalučkim novinama.

Vehid Šehić, direktor Foruma građana Tuzla, ne slaže se s konstatacijom Reutersa da su etnički odnosi problem i da oni koče BiH na putu k EU. Ističe da su odnosi među običnim ljudima mnogo bolji nego što to pokazuju politički odnosi. Slaže se, međutim, da ekonomski problemi i nedostatak pravne države predstavljaju ozbiljnu prepreku.

“Poseban problem predstavlja činjenica da je BiH ogrezla u nepotizmu, korupciji i organiziranom kriminalu, što sigurno tjera investitore i to sigurno usporava razvoj. Moramo stvoriti pravnu državu, u kojoj će se prvo građani osjećati sigurno, a onda i investitori. Bez toga nema ekonomskog razvoja ni puta k EU”, istaknuo je.

Inače, vlasti BiH službeno su obavijestile Bruxelles o namjeri da se pridruže Europskoj uniji.

Slobodna Europa pak navodi kako iz Bruxellesa i Londona stižu poruke da je za BiH važnije da aplikacija bude kredibilna i kompletna, a ne datum njezinog podnošenja, jer eventualni zahtjevi za njezinim izmjenama samo bi produžili pristupno razdoblje.

O ovoj želji BiH pisao je i Financial Times navodeći kako zahtjev za članstvo u EU, BiH podnosi dva desetljeća nakon Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u kojem je poginulo 100 000 ljudi.

Financial Times navodi, da je predsjednik Republike Srpske najavio referendum o sudstvu i upozorio da europske integracije samo podrivaju srpski entitet. U tekstu se, prenosi RSE, dalje navodi da su zbog lošeg životnog standarda, velike stope nezaposlnosti i neažurnosti vlast u oba entiteta, širom BiH izbili prosvjedi početkom 2014.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x